Naslovna » Avio karte » Destinacije » Cirih – grad novca, umetnosti i lepe prirode
Cirih

Cirih – grad novca, umetnosti i lepe prirode

Jezero, kanton i najveći grad Švajcarske nose isto ime – Cirih. Cirih se nalazi u kantonu Cirih, na obalama reke Limat i jezera Cirih, u nemačkom govornom području Švajcarske, u podnožju Alpa.

Cirih je globalni finansijski centar, sedište berze i najvećih međunarodnih i švajcarskih banaka. Ekonomski bogat i savršeno organizovan grad ima i više od sto umetničkih galerija, značajne muzeje, lepu arhitekturu, mostove i restorane, bogat noćni život…

Hoteli i atrakcije

Gostima Ciriha nudi se smeštaj u više od dve stotine hotela. Luksuzni i vrhunski – Widder, Marriott, Storchen, Baur au Lac, Alden… namenjeni su najprobirljivijima.

Sličnog nivoa su i Hotel Belvoir, Ascot, Ambasador, Sheraton… Nešto povoljniji su hoteli sa tri zvezdice Adler, Alexander, Scheuble, Altstadt Hotel…

Poseta Cirihu može da počne iz Starog grada (Altštat), srednjovekovnog jezgra sa popločanim ulicama, trgovima, fontanama, koje se nalazi sa obe strane reke Limat. Ovde su i Crkva Frauminster sa vitražima koje je uradio Šagal, gradski muzej Kunsthaus, Švajcarski nacionalni muzej…

Nedaleko je Banhofštrase – trgovačka ulica sa buticima svetskih brendova visoke mode, prodavnicama poznatih švajcarskih satova, krzna, nakita, čokolade… Kupovina se, ipak, preporučuje u kvartovima Najderdorf i Langštrase.

Cirih

Zgrada Ciriške opere, Velika crkva (Grosminster), kuća čuvenog arhitekte Le Korbizjea, Jakobsov muzej kafe, ali i Zapadni Cirih – moderan deo grada, mesta su koja svakako treba videti.

Promenada pored jezera je prostor šetališta, negovanih parkova i vrtova, posebno prijatna u letnjem periodu, kada su na vodi jedrilice, a obala puna turista i lokalnih stanovnika. Izleti u okolinu grada se preporučuju za upoznavanje sa najlepšim prirodnim lepotama Švajcarske.

Najbolje vreme za boravak u Cirihu je leto, sa prosečnim dnevnim temperaturama između 20 i 23°C. Cene smeštaja su podjednako visoke i u toku zimske sezone, kada turisti odsedaju u Cirihu kako bi koristili alpske skijaške terene.

Povoljniji smeštaj može se pronaći u prolećnim i jesenjim mesecima, ali Cirih je u to doba godine i prilično hladan, sa temperaturama od samo 8 do 18°C.

Avio karte Cirih

Iz Beograda za Cirih direktne letove imaju avio-kompanije Air Serbia i Swiss, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte je od 167 € kod srpskog i od 183 € kod švajcarskog avio-prevoznika, što su i najpovoljnije opcije.

Let Beograd – Cirih traje sat i 55 minuta, a let Cirih – Beograd jedan sat i četrdeset minuta. Međunarodni aerodrom Cirih nalazi se 11 kilometara severno od centra grada.

Cirih i Beograd su u istoj vremenskoj zoni, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Cirih

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.