Naslovna » Avio karte » Destinacije » Sarajevo – ogledalo Balkana
Sarajevo

Sarajevo – ogledalo Balkana

Da različitost doprinosi lepoti dokaz je Sarajevo.

Glavni grad Bosne i Hercegovine poseduje, uprkos teškim izazovima kojima je bio izložen, snagu da ostane jedinstvena mešavina orijentalnog i evropskog, istorije i savremenih trendova u arhitekturi, kulturi, zabavi, gastronomskim ukusima, načinu svakodnevnog života…

Hoteli i atrakcije

Sarajevo ima izvanredne hotele visoke i najviše klase – Hotel Europe, Radon Plaza, City Boutique, Residence Inn Marriott, ETN, Bosnia…

Smeštaj se može pronaći i u modernim, komfornim objektima kategorisanim sa tri zvezdice, kakvi su hoteli Art, Divan, Octagon, Halvat, Lula, Unica…

Reka Miljacka koja protiče kroz Sarajevo poznata je inspiracija umetnika i jedan od simbola grada, posebno njegovog starog dela. Istorijska i kulturna zona Baščaršija sa trgom Sebilj, česmom, golubovima… prva je znamenitost prema kojoj se upućuju turisti.

Ovde se u kafanama pije čuvena turska kafa sa ratlukom i obilazi Kazandžiluk u kojem se pravi ornamentima dekorisano bakarno posuđe. Pešačka i trgovačka zona Ferhadija počinje od Baščaršije.

Brusabezistan, Morića han, Trg oslobođenja, Vijećnica, Umetnička galerija Bosne i Hercegovine, Zemaljski muzej, Latinski most na kojem je 1914. godine pucao Gavrilo Princip, stari deo grada Bentbaša, Svrzina kuća, Despića kuća… značajna su mesta različitih sarajevskih epoha.

Sarajevo

Verski objekti su velika vrednost grada i poseta svakom od njih uverava koliko je za jedan prostor važna tolerancija – tu su, gotovo jedna do druge, Careva džamija, Baščaršijska džamija, Gazi Husrev-begova džamija, Stara pravoslavna crkva i pravoslavna Crkva Svete Trojice, Stara sinagoga, Katedrala Srca Isusovog…

Preporuka za uživanje u specijalitetima bosanske kuhinje je Inat kuća u kojoj je tradicionalni restoran, Sarajevska pivara je mesto gde se toči odlično tamno pivo, a ćevapi na Baščaršiji se podrazumevaju.

Najbolje vreme za boravak u Sarajevu je period od maja do septembra, kada su prosečne dnevne temperature između 20 i 25°C. Zime su hladne sa temperaturama oko 0°C i dosta snega, pa je ovo doba godine koje svakako treba izbegavati, osim kada se boravak u Sarajevu kombinuje sa izletima do obližnjih skijaških centara.

Avio karte Sarajevo

Iz Beograda za Sarajevo direktne letove imaju avio-kompanije Air Serbia i B&H Airlines, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte zavisi od termina leta i kreće se od 89 €.

Direktan let između Beograda i Sarajeva traje 45 minuta. Međunarodni aerodrom Sarajevo nalazi se devet kilometara jugozapadno od centra grada.

Beograd i Sarajevo su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Sarajevo

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.