Naslovna » Avio karte » Destinacije » Stokholm – zeleni grad na vodi
Stokholm

Stokholm – zeleni grad na vodi

Stokholm, glavni grad Kraljevine Švedske, smešten je na četrnaest ostrva. U prečniku od šezdeset kilometara nalazi se Arhipelag Stokholm, sa neverovatnih trideset hiljada ostrva i grebena.

Upravo to je švedskoj prestonici pružilo priliku da kroz istoriju postane i ostane sasvim poseban grad. Stokholm je prvi u Evropi poneo titulu zelene prestonice, što znači da se u velikom i lepom trgovinskom, naučnom, univerzitetskom, kulturnom centru živi ekološki kvalitetno i dobro.

Hoteli i atrakcije

Ekskluzivni Nobis Hotel, elegantni Sheraton, luksuzni Grand, moderni Hilton, Radisson Blu, Diplomat… samo su neki od više desetina hotela najviše kategorije na odabranim mestima, obično sa pogledom na neki od kanala.

Povoljniji smeštaj se može se naći u udobnim hotelima srednje klase, takođe u centru, kao što su Kungsgatan, Comfort, Elite Adlon, Lord Nelson, Rex…

Gradska većnica (Stadshuset) je simbol Stokholma i mesto gde se, u Zlatnoj dvorani, dodeljuju Nobelove nagrade, pa bi od ovog značajnog zdanja trebalo započeti obilazak grada.

Stari grad (Gamla Stan) nastao je u XIII veku, a atmosfera njegovih uskih ulica sa malim trgovima, restoranima, poslastičarnicama i prodavnicama su doživljaj Stokholma koji se ne zaboravlja. Nedaleko su muzej na otvorenom Skansen, sa kućama donetim iz cele Švedske i monumentalna Kraljevska palata sa obaveznom smenom straže.

Stokholm

U gradu treba posetiti i Muzej Vasa, Muzej moderne umetnosti, Muzej fotografije, Muzej grupe ABBA… Tu su i Drotningholm palata, Nemačka crkva, Kuća plemića, Bodne dvorac…

Centar grada, Normalm, mesto je vrhunskih restorana, hotela i zona za šoping. Nekoliko desetina mostova, plovni kanali sa turističkim brodovima i velike zelene površine najistaknutija su obeležja Stokholma, koja ga čine gradom za uživanje, posebno u letnjim mesecima.

Najbolje vreme za boravak u Stokholmu je leto, sa veoma dugim danima i prosečnim temperaturama oko 22°C. Pošto turistička sezona traje kratko, cene su u ovom periodu značajno više.

U obzir takođe mogu da dođu nešto svežiji maj i septembar. Ostatak godine je hladan, a zima i mračna, sa suncem iznad horizonta samo par sati, snegom i temperaturama ispod nule.

Avio karte Stokholm

Iz Beograda za Stokholm direktne letove ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte kreće se od 189 €. Približno isto košta putovanje sa presedanjem na nekom od evropskih aerodroma, pa je direktan let najkomfornija varijanta.

Let Beograd – Stokholm traje dva sata i 45 minuta, a let Stokholm – Beograd deset minuta kraće. Međunarodni aerodrom Arlanda nalazi se 37 kilometara severozapadno od centra grada.

Beograd i Stokholm su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

StokholmStokholm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.