Naslovna » Avio karte » Destinacije » Štutgart – grad automobila, nauke i vina
Štutgart

Štutgart – grad automobila, nauke i vina

Štutgart je centar visokih tehnologija, nauke i obrazovanja, grad u kojem su živeli najpoznatiji nemački pisci i filozofi.

Prestonica gusto naseljene pokrajine Baden-Virtemberg, na reci Nekar, šesti je po veličini grad u Nemačkoj, sedište proizvođača moćnih automobilskih brendova – Mercedesa i Poršea, ali i mesto gde se u centru grada nalaze – vinogradi.

Hoteli i atrakcije

U Štutgartu se može odsesti u luksuznim hotelima Steigenberger Graf Zeppelin, Althoff, Le Meridien, tu su i Arcotel Camino, Kronen, Park Inn Radisson… Smeštaj po nešto povoljnijim cenama nude hoteli sa tri zvezdice u centru grada Mercure, Wartburg, Hansa, hoteli Novum…

Obilazak Štutgarta obično počinje sa trga Šlosplac, najvećeg u gradu. Na njega se nastavljaju Kenigštrase – najduža pešačka zona u Nemačkoj i poznata trgovačka ulica, i park Šlosgarten. Trg Šilerplac, sa statuom čuvenog nemačkog pesnika po kojem nosi ime, mesto je gde se nalazi crkva iz XIII veka, Štiftskirhe.

Tu je i Stari dvorac, koji su u XIV veku podigli grofovi Virtemberga, danas muzej, Novi dvorac, Muzej umetnosti… Štutgartski TV toranj, Dvorac Ludvigsburg, zgrada Železničke stanice, Vilhelma – najveći prostor u Evropi na kojem su zajedno botanička bašta i zoo-vrt… atrakcije su vredne posebne pažnje.

Štutgart

Muzej Mercedes Benc i Muzej Porše nisu interesantni samo za ljubitelje automobila – zgrade u kojima se nalaze su pravi predstavnici moderne arhitekture, a ovde se može videti mnogo toga zanimljivog – od fascinantnih starih modela, do onih koji su se takmičili na najpoznatijim svetskim pistama.

Pošto je grad smešten u jednom od najvećih vinogradarskih rejona Nemačke, uživanje u vinu i gastronomskim specijalitetima, u nekom od brojnih restorana, se podrazumeva. Pivnice u Štutgartu su sinonim dobre atmosfere, uz toplo gostoprimstvo uvek raspoloženih domaćina.

Najbolje vreme za boravak u Štutgartu je leto, meseci od maja do septembra, kada su prosečne dnevne temperature između 24 i 20°C. Zimski meseci, sa temperaturama oko nule, su veoma hladni za duži boravak na otvorenom.

Avio karte Štutgart

Iz Beograda za Štutgart direktne letove ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte je od 164 €, što je i najpovoljnija opcija. Za 20 € više može se putovati sa presedanjem u Beču, sa kompanijom Austrian Airlines.

Direktan let Beograd – Štutgart traje sat i 45 minuta, a putovanje sa presedanjem u Beču, u jednom smeru, najmanje tri sata.

Međunarodni aerodrom Štutgart nalazi se 10 kilometara jugoistočno od centra grada.

Štutgart i Beograd su u istoj vremenskoj zoni, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Štutgart

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.