Naslovna » Izlasci » Festivali » 6. Međunarodni festival joge – Srbija 2015
Međunarodni festival joge

6. Međunarodni festival joge – Srbija 2015

Tokom predstojećeg vikenda, 1. i 2. avgusta od 16.30, na Adi Ciganliji biće održan 6. Međunarodni festival joge – Srbija 2015.

Na platou sa tribinama preko puta restorana „Jezero“ susrešće se učitelji, instruktori joge iz celog sveta koji će predstaviti različite stilove i pristupe praktikovanja joge. U duhu prepoznavanja, razumevanja i poštovanja različitosti mnoge škole joge predstaviće svoje aktivnosti. Ulaz za sve zainteresovane građane je besplatan.

Festival joge će okupiti predstavnike različitih joga škola iz čitavog sveta. Osim predstavnika joga centara iz 42 mesta u Srbiji, učešće su najavili predsavnici joga saveza Austrije, Češke, Crne Gore, Bugarske, Nemačke, Švajcarske, Italije, a očekuju se i predstavnici drugih evropskih zemalja, zemalja Azije i Rusije.

Posebna pažnja na festivalu joge biće pridata prezentaciji trenutno najpopularnijeg stila joge u svetu art joge similiris, koju će predstaviti revijalni sastav Art joge Joga saveza Srbije.

Kreiranje zdravog životnog stila

Joga je disciplina samorazvoja stara hiljadama godina. Nastala u Indiji, u periodu susretanja dravidske i arijevske kulture. Vremensku i prostornu univerzalnost duguje vanvremenskoj poruci koju nosi da je u čoveku skriveno najveće blago, ali i ključ koji otvara tu škrinju neiscrpnih mogućnosti.

Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice. Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti.

Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi, usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

U Srbiji joga praksa je obuhvaćena zakonskim propisima o sportu, ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu. U drugim evropskim zemljama, osim ovih određenja, joga se prepoznaje kao svojevrstan kulturološki fenomen, pa ministarstva kulture delove joga prakse prepoznaju kao svojevrsne programe kulturne animacije.

Međunarodni festival joge organizuje granski Joga savez Srbije, Međunarodna joga akademija i Međunarodno društvo za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge, a pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.