Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Gardoš – za umetnike i boeme
Gardoš – za umetnike i boeme

Gardoš – za umetnike i boeme

Srednjovekovno utvrđenje na desnoj obali Dunava kroz istoriju je bilo poznato kao Gardoš.

Kada se danas kaže Gardoš – misli se na uzvišenje u Zemunu na kojem se stari grad nalazio. I na ambijentalnu celinu kaldrmisanih uskih ulica i prizemnih kuća na tom mestu, sa sačuvanom atmosferom nekadašnjeg života Zemuna, pored reke i od reke.

Detaljnih informacija o utvrđenju nema. Po ostacima se zaključuje da je postojalo u XV veku i da je zamak sa zidinama na četiri ugla imao kružne kule.

U središnjem delu nekadašnjeg grada podignuta je današnja kula, prepoznatljivi simbol ne samo Gardoša nego i čitavog Zemuna.

Gardoš kula, od opeke i kamena

Kula na Gardošu je Milenijumski spomenik, jedan od pet spomenika u centru i na granicama carstva, koje su Mađari podigli 1896. godine, kako bi svečano obeležili hiljadu godina svog prisustva u Panoniji.

Gardoš – za umetnike i boeme

Sa visinom od 36 metara kula je izvanredna osmatračnica – vidikovac, sa kojeg se pruža pogled na Zemun, Dunav, Kalemegdan i Beograd, a interesantna arhitektura i unutrašnji prostor učinili su je pravim mestom za umetnost. Kula je otvorena za posetioce koji ovde mogu da pogledaju izložbe, prisustvuju kulturnim dešavanjima i sa vidikovca na vrhu pogledaju okolinu.

Na Gardošu se nalazi Hram Svetog Dimitrija, nazvan Hariševa kapela po Gligoriju Harišu, koji je crkvu podigao 1875. godine iznad groba svoje supruge. Arhitekta hrama, izgrađenog u srpsko-vizantijskom stilu je Svetozar Ivačković, a autor ikonostasa poznati slikar Pavle Simić.

Ispod ostataka tvrđave, na obodu prostora koji danas nazivamo Gardoš, nalazi se Hram prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja – Nikolajevska crkva.

Izgrađena je u prvoj polovini XVIII veka u baroknom stilu, a njena posebna vrednost je veliki duborezni ikonostas iz 1762. godine sa ikonama Dimitrija Bačevića. Crkva čuva i relikviju – mošti Svetog Andreja Prvozvanog.

Na Gardošu se nalaze mali restorani i kafane sa ribljim specijalitetima, dobrim vinima i opustenom atmosferom, zbog čega čitav kraj važi za mesto uživanja i inspiracije umetnika i boema. (danubeogradu.rs)

Gardoš – za umetnike i boeme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.