Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Letnje blogovanje za početnike

Letnje blogovanje za početnike

Blogovanje nije komplikovano, pa bi svi koji još nisu pokušali da vode sopstveni virtuelni dnevnik, trebalo to da probaju ovoga leta.

Za lepši dan u Beogradu predlažemo da se ukratko upoznate sa osnovama vođenja bloga i da zatim, koristeći neki od besplatnih servisa, sebi omogućite novi način komunikacije sa bliskim ili potpuno nepoznatim osobama.

Teme bi mogle da budu, na primer, beogradske – posebna ponuda na mestima o kojima se ne piše mnogo, zapažanja, preporuke, razmišljanja u toku šetnje gradom.

Možete, naravno, da pišete i o bilo čemu drugom što biste želeli da podelite sa čitaocima, ali Beograd je, priznaćete, baš lepa i lagana tema za letnje dane.

Najvažnija informacija za početnike glasi – za postavljanje bloga, koje traje prosečno tridesetak minuta, nije potrebno znanje kodiranja.

Sam svoj majstor

Prvi blog ćete objaviti veoma jednostavno, prateći sledeće korake.

Izaberite platformu na kojoj ćete pisati blog. Najjednostavnija i najpopularnija je WordPress. Koristi je na desetine miliona blogera, ima brojne dodatke i ponude besplatnog dizajna, kao i mogućnosti da se, kada se pređe u višu fazu istraživanja programa, naprave kombinacije po sopstvenoj želji. Sledeća po učestalosti na našim prostorima je platforma Blogger, zatim sledi Tumblr i sve tri imaju besplatne varijante.

Odlučite da li ćete blogovati potpuno besplatno ili ćete zakupiti mesto na internetu gde ćete postaviti svoj blog. Besplatan blog ima ograničenja u izboru naziva bloga i veličini prostora. Postoji i mogućnost da bez najave blog bude ugašen, pošto prostor i sam blog, zapravo, i nisu vaši.

Stručnjaci savetuju da se zakupi sopstveni prostor, što može da košta samo nekoliko stotina dinara mesečno. Za početak, dakle, postavite besplatan blog i ako vam se blogovanje svidi, analizirajte ponude provajdera i uplatite hosting kod nekog od njih. Pomoću instrukcija koje će vam dati provajder, jednim klikom ćete instalirati odabranu platformu (WordPress).

Sledeći korak je najinteresantniji – treba da odaberete dizajn, odnosno izgled bloga između na desetine ponuđenih. Svi oni imaju opcije promene boja i rasporeda, dodavanja kategorija u koje ćete svrstati različite tekstove, veze sa vašim Facebook ili Twitter nalogom…

Ostalo je još samo da napišete svoj prvi blog i objavite ga. Možete uz njega da priložite i fotografiju, a zatim pozovite svoje prijatelje na društvenim mrežama da ga pročitaju.

I eto nove zabave za lepše dane leta u Beogradu.

Potražite na internetu uputstva za blogovanje i pročitajte ih, saveti uvek dobro dođu. Sigurno znate da uspešnim blogovanjem možete da zaradite i novac, ali o tome nekom drugom prilikom. (danubeogradu.rs)

Blogovanje za početnike

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.