Naslovna » Avio karte » Destinacije » Lisabon – lagano, uz setni fado…
Lisabon - avio karte

Lisabon – lagano, uz setni fado…

Lisabon je prestonica Portugalije i najzapadniji glavni grad Evrope.

Na reci Težo nedaleko od njenog ušća u Atlantski okean Lisabon posetiocima nudi tragove svoje bogate istorije, neverovatnu arhitekturu u kamenu, specifičnu kulturu svakodnevnog života na ulicama, ukuse, muziku…

Hoteli i atrakcije

Lisabon ima vrhunske hotele Valverde, Avenida Palace, Four Seasons, Bairro Alto, Sofitel…

Grad nije preterano skup pa se može povoljno odsesti i u odličnim hotelima sa tri zvezdice Rossio Garden, My Story, Holiday Inn Express, Amerca Diamonds, HF Fenix Garden…

Za obilazak Lisabona treba, bar jednim delom, koristiti popularni tramvaj 28. Najbolje je popeti se njime do starog kvarta Alfama, obići znamenitosti, uske ulice, prodavnice i fado barove, a zatim se vratiti nizbrdo pešice.

Mavarska tvrđava Kastelo Sao Žorže, Se katedrala iz XII veka, Muzej fada i portugalske gitare, Kuća šiljaka, Muzej portugalskih pločica… među najznačajnijima su. Poseta brdima sa kojih se vide krovovi grada moguća je i uz pomoć uspinjača, od kojih je najpoznatija Elevator Santa Žusta.

Drugi istorijski prostor je kvart Belem u kojem su istoimena tvrđava (Tore de Belem) na reci Težo, iz XVI veka, beli manastir Mosterio dos Žeronimos izvanredne arhitekture i Muzej antičke umetnosti.

Lisabon; avio karte

Baiša je centar grada, pretežno pešačka i šoping zona, a Bario Alto i Dokasi su poznati po noćnom životu na ulicama i u barovima. U najvećem delu grada nižu se jedinstveni primerci kolonijalne arhitekture različitih perioda.

Lisabon ima i najveći evropski akvarijum u zatvorenom prostoru – Okeanarijum, dva velika mosta – Vasko de Gama i Most 25. aprila, repliku kipa Isusa Hrista iz Rio de Žaneira, gradske trgove neobično lepih pločnika i fontane, odlične restorane, vina, koktele i sangrije…

Dvadesetak kilometara od Lisabona nalazi se Sintra – ekskluzivni grad mavarske tvrđave, raskošnih palata, istorijskih spomenika, trendi plaža na obližnjem Atlantiku…

Najbolje vreme za turistički boravak u Lisabonu su prolećni i jesenji meseci, sa temperaturama između 20 i 25°C. Leta su nekoliko stepeni toplija, ali su gužve veće i cene više.

I zima je u Lisabonu prijatna, sa prosečnim temperaturama oko 15°C, ali su padavine uglavnom obilne, pa se ne može uživati u šetnji.

Avio karte Lisabon

Iz Beograda za Lisabon, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, letove nude avio-kompanije Turkish Airlines, Swiss i Lufthansa, preko Istanbula, Ciriha i Ženeve ili Frankfurta. Cena povratne karte je od 253 €.

Let Beograd – Lisabon traje od pet i po sati. Međunarodni aerodrom Lisabon Portela nalazi se osam kilometara severno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je -1 sat tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Lisabon; avio karte

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.