Naslovna » Avio karte » Destinacije » Sankt Peterburg – raskošna kulturna prestonica Rusije
Sankt Peterburg

Sankt Peterburg – raskošna kulturna prestonica Rusije

Po mnogo čemu prvi, Sankt Peterburg, drugi po veličini grad u Rusiji, osvaja neverovatno lepom arhitekturom, savršenim umetničkim kolekcijama i životom modernog grada.

Nekadašnja carska prestonica osnovana početkom XVIII veka kako bi demonstrirala sve najbolje što Rusija može da pokaže, nalazi se na delti reke Neve, na njenom ušču u Baltičko more.

Hoteli i atrakcije

Široka ponuda za smeštaj u Sankt Peterburgu obuhvata oko tri stotine hotela, od najelegantnijih luksuznih kakvi su The State Hermitage Museum Official Hotel, Four Seasons, Astoria, Kempinski, Taleon.., preko nešto skromnijih ali podjednako otmenih Pushka Inn, Alexander House, Helvetia, Tradition.., do hotela srednje klase Vera, Comfort, Akyan Saint Petersburg, Casa Leto, Arkada…

Dovoljno je reći Ermitaž. Čuveni muzej, najveći na svetu, poseduje kolekcije i enterijer od kojeg zastaje dah. U njegovom sastavu je i Zimski dvorac, rezidencija ruskih careva, a u blizini veliki glavni Dvorski trg. Evropski i ruski barok i klasicizam u najbogatijim formama dominiraju stotinama monumentalnih zdanja, među kojima su i Katedrala Svetog Isaka sa pozlaćenom kupolom, Kazanska katedrala, Crkva Vaskrsenja Hristovog sa delima velikih ruskih slikara u tehnici mozaika u enterijeru, Muzej Rusije, Petropavlovska tvrđava i Crkva Svetog Petra i Pavla, Pomorska crkva Svetog Nikole…

Sankt Peterburg

Uživanje u obilasku Sankt Peterburga dopunjuje više stotina mostova i muzeja, spomenici od kojih je najpoznatiji Bronzani konjanik – spomenik Petru Velikom, Letnja bašta, Jusupov vrtovi, Krstarica Aurora, bulevar Kamenoostrovskij prospekt…

Sankt Peterburg je toliko veliki i lep grad na Nevi, kanalima, reci Fontanki, sa ostrvima i bogato dekorisanim fasadama prema vodi… da su ture brodom gotovo obavezne. Restorani sa najfinijim specijalitetima, noćni život, brojna pozorišta, prodajne galerije i šoping molovi deo su savremene ponude grada.

Kompleks Jekaterinski dvorac (Carskoje selo) nalazi se na oko trideset kilometara od centra grada, kao i kompleks Peterhof – „ruski Versaj“ sa neverovatnim fontanama i statuama.
Najbolje vreme za obilazak Sankt Peterburga je leto, sa uobičajenim temperaturama između 20 i 23°C, ali ne treba zaboraviti ni draži dugih zima sa snegom i ledom na Nevi, uz podsećanje da su temperature redovno nekoliko stepeni ispod nule.

Avio karte Sankt Peterburg

Iz Beograda za Sankt Peterburg, sa presedanjem u Moskvi, letove ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte je od 330 €. Sličnu ponudu ima i prevoznik Swiss International Air Lines, sa presedanjem u Cirihu.

Putovanje između Beograda i Sankt Peterburga traje najmanje šest časova i petnaest minuta. Međunarodni aerodrom Pulkovo nalazi se oko 16 kilometara južno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +2 sata u zimskom periodu i +1 sat u toku letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

Sankt Peterburg