Naslovna » BG špijun » Destinacije » Tuluz – grad ružičastog šarma i avio-tehnologije
Tuluz

Tuluz – grad ružičastog šarma i avio-tehnologije

Tuluz je grad na jugu Francuske, na reci Garoni, stotinak kilometara udaljen od granice sa Španijom, do koje treba preći Pirineje.

Grad bogatog srednjovekovnog nasleđa i lepe arhitekture je i moderan centar savremenih elektronskih i biotehnologija i sedište Airbus-a – čuvenog proizvođača putničkih aviona.

Hoteli i atrakcije

U Tuluzu se može odsesti u luksuznim elegantnim hotelima Crowne Plaza, Le Grand Balcon, Pullman, nešto skromnijim Novotel, Mercure, Hotel de Brienne, hotelima srednje klase Pere Leon, St. Claire, Hotel des Arts, Albert 1er…

U obilazak je dobro krenuti sa velikog centralnog trga Kapitol, prepunog restorana, bašti, kafeterija, malih prodavnica i brendiranih butika, izložbi na otvorenom, poznatog i po znakovima zodijaka na pločniku.

Prostorom dominira veličanstveno neoklasično zdanje Kapitol, u sklopu kojeg je gradska uprava, opera sa koncertnom salom, dvorane koje se mogu posetiti. Sledeća važna znamenitost je Bazilika Sen Sernen iz XI veka, koja počiva na ostacima prethodne iz IV veka i čuva posmrtne ostatke Svetog Sernena, prvog biskupa i zaštitnika grada. Orgulje iz XIX veka koje se ovde nalaze najznačajnije su i najlepše u Francuskoj.

Najveći broj starih zgrada u Tuluzu, bilo da se radi o javnim, privatnim ili sakralnim građevinama, napravljen je od karakteristične ružičaste cigle, što gradu daje poseban šarm i osoben identitet.

Tuluz

Crkva Jakobinaca sa ogledalima i neverovatnim svodovima, Katedrala Sent Etjen, Muzej Augustin, Muzej antikviteta Sen Rejmon, prvi na svetu Muzej fotografije, Bemberg – najveća privatna umetnička kolekcija u Evropi… mesta su koja vredi videti. Zainteresovani mogu da posete i fabriku Airbus i pogledaju proces sklapanja aviona.

Trg Sen Žorž je posebno prijatno mesto za odmor, kao i Japanska bašta, Botanički vrt, kejovi Garone sa pogledom na mostove, od kojih je najpoznatiji i najstariji Pon Nef iz XVI veka… Garonom i kanalima se može i zaploviti na nekoj od tura razgledanja.

Tuluz ima blage zime sa prosečnim temperaturama oko 10°C i topla leta, pa se u zavisnosti od želja i potreba može izabrati vansezonski period ili vrh turističke sezone. Od maja do oktobra, sa temperaturama između 20 i 28°C, svakako je najprijatnije.

Avio karte Tuluz

Iz Beograda za Tuluz najpovoljnije letove imaju avio-kompanije Air France i AlItalia, sa presedanjem u Parizu, odnosno Rimu i cenom povratne karte od 277 €.

Od Beograda do Tuluza, uključujući čekanje na let na tranzitnom aerodromu, putuje se najmanje sedam sati. Međunarodni aerodrom Tuluz – Blanjak nalazi se sedam kilometara severozapadno od centra grada.

Beograd i Tuluz su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Tuluz

Uređuje: Katarina Vidaković