Naslovna » Avio karte » Destinacije » Vesterland – letovanje na Severnom moru
Vesterland

Vesterland – letovanje na Severnom moru

Da se i na Severnom moru može napraviti letnja trendi destinacija dokaz je Vesterland, turistički centar na malom, najsevernijem nemačkom ostrvu Zilt.

Zilt se nalazi nedaleko od granice sa Danskom, prevlakom je povezan sa kopnom, a Vesterland je najveće od desetak naselja, formirano sredinom XIX veka kao mesto za odmor.

Hoteli i atrakcije

U samom Vesterlandu nalazi se tridesetak hotela, među kojima su najluksuzniji Hotel Stadt Hamburg i Miramar, nešto skromniji Dorint Strandresort, Strandhotel Sylt, hoteli Niedersachsen, Sylter Hof… i komforni hoteli srednje klase Dunenburg, Vier Jahreszeiten, Marin, Gutenberg, Parkhotel…

Pošto se radi o najpoznatijem nemačkom centru za odmor, cene smeštaja su više od očekivanih. Može se, svakako, odsesti i u nekom od kompleksa u okolini.

Zilt ima više desetina kilometara uređenih peščanih plaža, sa kompletnom ponudom rekreativnih aktivnosti i sportova na vodi. U samom Vesterlandu glavnu plažu prati šest kilometara dugo šetalište, sa muzičkim paviljonom, restoranima, pabovima, barovima, diskotekama za noćni provod…

Vesterland

Šoping i ponuda događaja u oblasti kulture i umetnosti takođe su na najvišem nivou. Vesterland je poznat po skulpturama na otvorenom, a od istorijskih znamenitosti se može pogledati Kursalon, nekadašnji centar za banjsku terapiju u kojem su danas gradska uprava i kazino, zatim protestantska crkva iz XVII veka i još jedna sa početka dvadesetog veka. Na ostrvu je i pet hiljada godina star dolmen sa 12 stubova.

Jednu od druge najudaljenije tačke Zilta deli tridesetak kilometara. Ostrvo je na pojedinim delovima široko svega nekoliko stotina metara, pa je obilazak okoline jednostavan. Lekoviti izvori i obilje joda u vazduhu osnova su brojnih spa i zdravstvenih tretmana koji se nude. Autentična sela, visoka plima i oseka i delovi obale koje poslednjih decenija zauvek osvaja more, još neke su od atrakcija Zilta.

Letnje temperature obično su oko 20°C, a zimske nekoliko stepeni iznad nule. Sezona u Vesterlandu, međutim, traje tokom čitave godine, uključujući zimske saune na plaži i veliki kompleks sa bazenima i veštačkim talasima Zilter Vele.

Avio karte Vesterland

Iz Beograda za Vesterland zajednički let imaju avio-kompanije Air Serbia i Air Berlin, sa presedanjem u Diseldorfu. Cena povratne karte je od 370 €.

Putovanje od Beograda do Vesterlanda, sa boravkom na tranzitnom aerodromu, traje najmanje sedam sati. Međunarodni aerodrom Zilt nalazi se dva kilometra severoistočno od centra grada.

Vesterland je u istoj vremenskoj zoni sa Beogradom, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Vesterland