Naslovna » BG špijun » Destinacije » Viljnus – grad dve hiljade starih zdanja
Viljnus

Viljnus – grad dve hiljade starih zdanja

Arhitektonskim nasleđem koje je sačuvao Viljnus, glavni i najveći grad Litvanije, može se pohvaliti malo koji evropski centar.

Izvanredne srednjovekovne, gotske, renesansne i barokne građevine su ono po čemu se najpre prepoznaje prestonica na reci Neris, na jugoistoku zemlje, na dvadesetak kilometara od granice sa Belorusijom.

Viljnus je ekonomsko i kulturno središte Litvanije, univerzitetski grad trgova, crkava i ogromnih parkovskih površina.

Hoteli i atrakcije

U Viljnusu se smeštaj može potražiti u elegantnim vrhunskim hotelima Kempinski, Ramada, Stikliai, Radisson Blu, Narutis.., u nešto skromnijim Shakespeare, Neringa, Novotel.., ili komfornim hotelima srednje klase Rinno, Tilto, eLoft, Comfort, Alexa Old Town, Grata… u centru grada.

Stari grad, jedan od najvećih očuvanih srednjovekovnih kvartova u Evropi, mesto je u kojem se najradije boravi i čije istraživanje, iako nije veliki, može da potraje danima. Glavne i male bočne ulice, restorani, prodavnice, kafeterije, ulični svirači, dosta zelenila… upotpunjuju uživanje u vrednom istorijskom arhitektonskom nasleđu.

Monumentalna i lepa Crkva Svete Ane, Katedrala, Crkva Svete Tereze, mesto sa neobičnom istorijom Kapija zore, Litvanski muzej umetnosti… mesta su kojima treba pokloniti pažnju u Starom gradu i neposrednoj okolini. Nešto dalje je izvanredna barokna crkva Svetog Petra i Pavla, za koju bi obavezno trebalo odvojiti vreme.

KGB muzej u zatvoru iz sovjetskog doba najpoznatiji je od specijalizovanih muzeja, ali su interesantni i Muzej i galerija ćilibara, Muzej novca, Muzej igračaka…

Kompleks zamka – utvrđenja koje je nastajalo između X i XVIII veka na uzvišenju pored reke, do čijeg se vrha stiže uspinjačom, pruža odličan pogled na grad. Markantna kula Gediminas od crvene cigle u kojoj se nalaze postavke Nacionalnog muzeja Litvanije, jedan je od simbola Viljnusa.

Najbolje vreme za boravak u Viljnusu je kasno proleće, leto i rana jesen, kada se prosečne temperature kreću između 18 i 24°C. Viljnus je poznat i po toplim talasima tokom jula i avgusta, koji mogu da podignu temperaturu i iznad 30°C. Zime su veoma hladne, sa dnevnim temperaturama od nekolio stepeni ispod nule, pa ovo doba godine svakako treba izbegavati.

Avio karte Viljnus

Iz Beograda za Viljnus najpovoljnije letove nude avio-kompanije Air Serbia i LOT, sa presedanjem u Varšavi i cenom povratne karte od 330 €. Dobro je proveriti i ponudu prevoznika Austrian Airlines, sa presedanjem u Beču, koja u zavisnosti od datuma leta može imati sličnu cenu.

Putovanje od Beograda do Viljnusa traje najmanje četiri sata. Međunarodni aerodrom Viljnus nalazi se pet kilometara južno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.