Naslovna » BG špijun » Destinacije » Barselona – grad velikih majstora umetnosti
Barselona

Barselona – grad velikih majstora umetnosti

Drugi po veličini grad Španije, Barselona, veliki je mediteranski, evropski, trgovinski i poslovni centar, glavni grad provincije Katalonija.

Bogata prošlost, izvanredno kulturno i umetničko nasleđe, međutim, razlozi su što Barselona zauzima udarno mesto na turističkoj mapi sveta, kao jedna od najatraktivnijih destinacija.

Hoteli i atrakcije

Barselona ima više od pet stotina hotela, pa je lako napraviti izbor – od najluksuznjih Mercer, ABaC, Alma, El Palace, Mandarin Oriental… do hotela srednje klase Yurbban, Jazz, Granvia, EuroPark, Soho…

Početna tačka za obilazak Barselone je Plasa de Katalunja, glavni i najveći gradski trg. Od njega do luke stiže se ulicom La Rambla, pešačkom zonom prepunom prodavnica, kafeterija, restorana, i naravno, turista, u svako doba dana i noći.

U okruženju su brojne znamenitosti. Stara četvrt Bari Gotik sa neverovatnim gotskim fasadama i uskim ulicama, u kojoj su Muzej gradske istorije, Palata katalonske muzike i katedrala La Seu…

Nedaleko su i Pikaso muzej, Trijumfalna kapija, dve čuvene zgrade koje je projektovao katalonski arhitekta Antonio Gaudi – Kasa Batljo i Kasa Mila (La Pedrera)… Fascinantna art nuvo Crkva Svete Porodice (Sagrada Familia) je svakako Gaudijevo najpoznatije delo, a dragulje umetnosti čuvaju Nacionalni muzej umetnosti Katalonije, Muzej savremene umetnosti, Fondacija Đoan Miro…

Barselona

Barselona ima i nekoliko brežuljaka sa lepim pogledom (na jednom od njih je botanička bašta i tvrđava Montžuik), izuzetne parkove Guelj i Citadela, kvart uz samo more Barseloneta, Akvarijum, dugu peščanu plažu… Ljubitelji fudbala sigurno će poželeti da vide stadion Kamp Nou i Muzej fudbalskog kluba Barselona.

Ne treba zaboraviti ni šarmantnu pijacu hrane La Bokveria, koja se pominje i u davnom XIII veku, spomenik Kristoferu Kolumbu, Magičnu fontanu… Uz špansku muziku, kulinarske specijalitete, vina i obaveznu paelju, boravak u Barseloni će sigurno biti najlepša turistička uspomena.

Najbolje vreme za obilazak Barselone je kasno proleće, i septembar, sa temperaturama između 21 i 26°C. Leto je nešto toplije i sparno, sa velikim brojem turista. Zimske cene su vansezonske, gužvi je manje, prosečne temperature su oko 14°C, pa i ovo može da bude izbor.

Avio karte Barselona

Iz Beograda za Barselonu najpovoljnije letove imaju avio-kompanije Austria Airlines, Lufthansa, Swiss i AlItalia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, sa presedanjima u Beču, Minhenu, Cirihu ili Rimu. Cena povratne karte je od 240 €.

Let Beograd – Barselona traje više od četiri sata. Međunarodni aerodrom Barselona nalazi se 13 kilometara jugozapadno od centra grada.

Beograd i Barselona su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Barselona

Uređuje: Katarina Vidaković