Naslovna » Avio karte » Destinacije » Karlsrue – grad u krug
Destinacije: Karlsrue - grad u krug
Destinacije: Karlsrue - grad u krug

Karlsrue – grad u krug

Nemački grad Karlsrue, nastajao oko feudalne palate sa početka XVIII veka u koncentričnim krugovima, danas je univerzitetski centar nauke i savremenih tehnologija.

Ovaj grad sa simpatijama nazivaju onlajn prestonicom Nemačke. Karlsrue se nalazi na samoj granici sa Francuskom, u pokrajini Baden-Virtemberg.

Hoteli i atrakcije

Karlsrue

Karlsrue nudi smeštaj u elegantnim hotelima Novotel, Renaissance, Kaiserhof, Santo, Leonardo… Udobni hoteli sa tri zvezdice su Sonne, Aviva, Alfa, Acora, City Partner…

Palata je još uvek u centru grada, u njoj je izvanredan Badenski muzej, a sa tornja se pruža pogled na urbanističko rešenje Karlsruea „u obliku ventilatora“, kako stanovnici vole da kažu. Nedaleko su Galerija umetnosti i Prirodnjački muzej sa interesantnim kolekcijama.

Najpoznatiji trg u Karlsrueu je Marktplac. Tu su neobična piramida iz XIX veka sa kriptom u kojoj počiva osnivač grada markgrof Karl Vilhelm, Gradska skupština, fontana, protestantska crkva…

Karlsrue

ZKM ili u prevodu Centar umetnosti i medija je svakako najveća atrakcija novog doba, neverovatno bogat i interaktivno osmišljen izložbeni prostor, koji obavezno treba posetiti.

Za odmor i opuštanje Karlsrue nudi Botaničke vrtove u najužem centru grada, sa zimskom baštom, galerijom i sadržajima tokom cele godine. Zoo vrt je jedan od najstarijih u Nemačkoj, prijatno mesto sa parkovskim prostorom i malim jezerom.

Pored šetnje šoping zonom koja se nalazi u ulici Kajzerštrase, preporučuje se poseta velikom šoping molu Etlinger Tor.

Karlsrue

I za kraj – jedan lep pogled na grad sa brda Turmberg, gde se pored stare kule nalazi restoran za okrepljenje. Šetnja do ovog mesta je predlog za rekreaciju, a u slučaju da se proceni da je penjanje suviše naporno, tu je tramvaj koji saobraća do vrha.

Najbolje vreme za boravak u Karlsrueu je leto, sa prosečnim temperaturama oko 20°C. Zime su hladne, sa uobičajenim temperaturama od samo nekoliko stepeni iznad nule, a ni proleće i jesen nisu pogodni za duži boravak na otvorenom.

Avio-karte Beograd – Karlsrue

Karlsrue

Iz Beograda za Karlsrue avionom se može stići letom do Štutgarta ili Baden-Badena. Od aerodroma u Štutgartu do grada potrebno je putovati 45 kilometara duže, ali je ova opcija u celini značajno povoljnija. Oba aerodroma povezana su brzim železničkim linijama sa Karlsrueom.

Do Štutgarta direktne letove ima avio-kompanija Air Serbia, cena povratne karte je od 154 EUR. Let Beograd – Štutgart traje sat i četrdeset pet minuta. Međunarodni aerodrom u Štutgartu udaljen je 78 km od Karlsruea.

Do Baden-Badena let sa presedanjem imaju avio-kompanije Air Berlin, Lufthansa, Turkish Airlines… Cena povratne karte je od 237 EUR, a putovanje traje od pet pa i do 15 sati. Aerodrom je od Karlsruea udaljen 43 kilometra.

Gradovi Karlsrue i Beograd su u istoj vremenskoj zoni, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)