Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Otvoren Dom Jevrema Grujića
Dom Jevrema Grujića

Otvoren Dom Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića otvoren je u Svetogorskoj 17, kao jedinstvena kuća umetnosti, istorije, diplomatije i avangarde.

Ovde se čuva umetnička kolekcija sakupljana tokom dva i po veka tradicije ove diplomatske porodice. Ipak, ne sadrži samo prošlost jedne ugledne srpske porodice već i istoriju i tradiciju čitave srpske države.

Ranije je izložba blaga Doma Jevrema Grujića ranije organizovana u Domu Vojske Srbije, kada ju je posetilo više od dvadeset hiljada Beograđana i gostiju, pa su još tada potomci čuvenog Grujića sugerisali da bi bilo dobro da čitav dom bude otvoren za javnost i postane prvi privatni muzej u glavnom gradu.

Na ovaj način proširena je i turistička ponuda Beograda ali se čuva i bitan deo srpske istorije. Dom Jevrema Grujića je prvi spomenik kulture u Beogradu.

Potomci porodice Grujić, Aleksandar Conić i Lazar Šećerović, precizirali su da dom neće biti samo muzej već i kulturni centar za promociju mladih umetnika. Planirano je da se tokom naredne godine realizuje čak 112 programa. „Istorija nije samo prošlost već i ono što se danas stvara“, poručili su potomci.

Muzej je otvoren pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a u njemu posetioci mogu da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića, zatim skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetničke predmete, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00. (Beoinfo)