Naslovna » Avio karte » Destinacije » Peking – prostran i veličanstven
Peking

Peking – prostran i veličanstven

Peking je drevni grad čija je prošlost duga više od tri hiljade godina i prestonica savremene države, Narodne Republike Kine.

Dinastijama Đin, Juan, Ming i Ćin Peking je bio sedište od početka XII do početka XX veka, pa su brojne palate, hramovi i spomenici prošlosti neprocenjivo bogatstvo grada. Tu su i moderni neboderi, šoping centri, ulice prepune automobila… u užurbanom Pekingu koji i dalje raste.

Hoteli i atrakcije

Peking ima više od pet hiljada hotela, a poznati hotelski lanci u gradu imaju po nekoliko svojih najluksuznijih objekata.

Fairmont, Raffles, Shangri-La, Hilton, Ritz-Carlton, Hyatt, Sheraton… samo su neki od njih. Za kvalitetan smeštaj u srednjoj klasi može se potražiti jedan od Holiday Inn Express hotela, Pentahotel, Rainbow, Dong Fang hotel…

Istorijski trg Tjenanmen, najveći na svetu, ogroman je prostor u centru grada, na kojem su Nacionalni muzej Kine, Mauzolej Mao Cedunga, Spomenik narodnim herojima.

Peking

U neposrednoj blizini su poznata carska palata Zabranjeni grad, danas Palata muzej i pagoda Hram neba. Hram lama i neverovatno lepa Letnja palata sa vrtovima na Kunming jezeru, su mesta koje obavezno treba videti.

Najveća atrakcija je, naravno, Kineski zid, najduža građevina na svetu. Može se posetiti na nekoliko lokacija, od kojih je najpoznatija Badalin, oko 90 km od Pekinga. Ming grobnice sa mauzolejima 13 imperatora dinastije su još jedna znamenitost izvan grada za koju treba odvojiti vreme.

Peking je poznat i po hutonzima, uskim ulicama koje su danas zaštićene kao ambijentalne celine.

Obilazak parkova je poseban doživljaj. Po lepoti prednjače Beihai i Hohaj. Večernja šetnja ulicom Vanfudin sa mnoštvom prodavnica, kupovina uz obavezno cenkanje na Silk marketu, Jašou marketu, Bisernom marketu, odmor u nekoj od čajdžinica ili originalni kineski obrok u restoranima, uspomene su koje se ponesu iz Pekinga.

Najbolje vreme za boravak u Pekingu je umereno topla jesen, sa drvećem koje menja boje i manjim brojem turista. Letnje temerature prelaze 30° C, što uz česte kiše i povećanu vlažnost nije prijatno, a zima je, iako suva i sunčana, veoma hladna sa temperaturama oko i ispod nule.

Peking

Avio karte Peking

Iz Beograda za Peking, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, zajednički let nude avio-kompanije Air Serbia i Etihad Airways, sa presedanjem u Abu Dabiju.

Cena povratne karte je od 458 € u toku promotivnih perioda. I po redovnim cenama ponuda ovih prevoznika je najpovoljnija.

Putovanje od Beograda do Pekinga traje od 16 sati i 45 minuta. Međunarodni aerodrom Peking Kapital nalazi se 25 kilometra severoistočno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +7 sati u toku zimskog i +6 sati u toku letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

Peking