Naslovna » Avio karte » Destinacije » Sidnej – luka sa zlatnim plažama
Sidnej

Sidnej – luka sa zlatnim plažama

Sidnej je najnaseljeniji grad Australije i glavni grad države Novi Južni Vels.

Lep i pogodan položaj na obali, u velikom zalivu, odredio je sudbinu grada, koji je izrastao u moderan finansijski, turistički i biznis centar, jedan od najvećih na južnoj hemisferi.

Hoteli i atrakcije

Hoteli u Sidneju su izvanredno savremeni, komforni i jednostavni, bilo da je u pitanju najviša klasa, kakvi su Sheraton, Sofitel, Park Hyatt, Shangri-La, Four Seasons… ili objekti srednje klase Travelodge Phillip Street, Rendezvous, The Russel Hotel, Macleay Hotel…

Sidnej je Sidnejska luka – po mnogima najlepša prirodna luka na svetu. Obilazak ovog velikog prostora sa restoranima i peščanim plažama ili pogled na luku sa neke od udaljenih tačaka je poseban doživljaj. Jedna od njih je Most sidnejske luke, znamenitost sama po sebi, sa pilonom u koji se može popeti kako bi se okolina još bolje videla.

Druga su Kraljevski botanički vrtovi, park formiran početkom XIX veka, koji čini 18 različitih prostora izuzetne lepote. Sidnejska opera je simbol grada, najistaknutije zdanje u samoj luci, a obavezno treba posetiti i Muzej savremene umetnosti. Ceo grad se može pogledati i sa vidikovca kule Sidnejsko oko.

Sidnej

Pešačka zona Darling Harbur je još jedno prijatno mesto koje se ne propušta. Ovde su muzeji, kafei, bioskopi, kongresni centar i sajamski kompleks, kineski vrt i Sidnejski akvarijum sa podvodnim hodnikom u staklu.

Šetnja najpoznatijim plažama Kugi i Bondi, obilazak starog kvarta Roks sa kaldrmisanim ulicama, pabovima, prodavnicama, restoranima i galerijama, poseta ribljoj pijaci, šoping u Pit Strit Mol kompleksu… samo su neka zadovoljstva koja posetiocima pruža Sidnej.

Najbolje vreme za boravak u Sidneju su periodi od kraja septembra do početka decembra i od februara do aprila, sa temperaturama između 22 i 25°C. Vrh turističke sezone, sa visokim cenama, je neznatno toplije leto. Australijska zima, sa temperaturama oko 18°C, takođe se zbog povoljnih aranžmana može uzeti u razmatranje, mada dan u junu traje veoma kratko.

Avio karte Sidnej

Iz Beograda za Sidnej, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, zajednički let nude avio-kompanije Air Serbia i Etihad Airways, sa presedanjem u Abu Dabiju.

Cena povratne karte je od 1200 € u promotivnom periodu. Neznatno višu cenu, u zavisnosti od termina leta, ima i kompanija Fly Dubai koja leti do Dubaija, uz nastavak putovanja sa australijskim prevoznikom Qantas, pa i ovu opciju vredi proveriti.

Putovanje od Beograda do Sidneja traje manje od 24 sata. Međunarodni aerodrom Sidnej nalazi se 10 kilometra jugozapadno od centra grada.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +10 sati, a trebalo bi imati u vidu da je prelazak na letnje/zimsko računanje vremena u Sidneju prvog vikenda u aprilu/oktobru. (danubeogradu.rs)

Sidnej