Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Usporavanje u Beogradu
Usporavanje u Beogradu

Usporavanje u Beogradu

Hajde da pokušamo usporavanje, u septembru, mesecu u kojem nam se nameće ubrzavanje tempa, ili ga, pritisnuti brojnim obavezama, stvarnim i zamišljenim, namećemo sami sebi.

Poslednjih nekoliko decenija pokret usporavanja, čije se pristalice okupljaju pod imenom The Slow Movement, u svetu raste.

Inicijativa je potekla 1986. godine iz Italije, kao odgovor na dominaciju brze hrane i poziv da se umesto nje koristi slow food, odnosno hrana sačinjena od svežih lokalnih namirnica.

Usporavanje nikako ne znači da samo treba raditi sporije. Praktikovanje usporavanja upravo ima za rezultat da se problemi rešavaju brže i efikasnije, tako što se kvalitet i unutrašnje vrednosti postavljaju iznad kvantiteta, a dugoročne koristi ispred kratkoročnih postignuća.

Ideja usporavanja ima sličnosti sa postulatima nekih filozofskih pravaca, posebno onih istočnjačkih, a gotovo sve religije ga promovišu kao produbljivanje odnosa prema okruženju i samom sebi.

Usporavanje u Beogradu

Usporavanje, dakle, podrazumeva…

»»» Spore odnose sa ljudima – potrebno je odvojiti vreme za produbljivanje i ojačavanje odnosa sa vama važnim osobama uz uživanje u njima. Sa partnerom, prijateljima, porodicom, kolegama.

»»» Usporavanje rada – bez obzira čime se bavite, obavljajte posao na isti način kao što majstor, na primer onaj koji se bavi umetničkim zanatom, radi svoj.

»»» Spori trening – preskočite vežbanje ponekad i rekreirajte se u prirodi ili provedite vreme sa prijateljima.

»»» Sporije hobije – činite nešto „za vašu dušu“ što istovremeno pomaže okruženju, planeti…

»»» Sporija putovanja – uživajte u putovanju i lokalnim ukusima, oporavite telo i duh nedaleko od vašeg doma. Za okrepljenje nije neophodno otići daleko.

»»» Usporavanje odevanja – kreativno korišćenje odeće koju već imate, samostalno šivenje ili prepravke.

»»» Sporije gajenje dece i porodično usporavanje – pronađite vreme da vaša deca osete blagodeti slobodnog vremena, kreativnosti i dubljeg mentalnog angažovanja.

»»» Sporo obrazovanje – učite nove korisne veštine koje ćete koristiti svakodnevno, kao što su kuvanje, šivenje, muzika, popravke…

»»» Usporeni novac – trošite svoj novac mudro i na stvari koje su vam zaista potrebne za ličnu dobrobit, dobrobit porodice i drugih ljudi.

Sa razvojem pokreta usporavanja formirale su se nove oblasti u kojima se razrađuju napred navedeni principi – usporavanje vožnje bicikla, spori filmovi i bioskopi, spori stanovi i kuće, spori dizajn… Postoji čak i asocijacija humanih sporih gradova, Cittaslow, sa članovima iz dvadeset zemalja sveta.

Upoznali smo vas ukratko sa predlozima pristalica usporavanja. Neke od njihovih praksi svakako su korisna tema za razmišljanje svima nama, za lepši septembar u Beogradu. (danubeogradu.rs)