Naslovna » Avio karte » Destinacije » Skoplje – grad kamenog mosta
Skoplje

Skoplje – grad kamenog mosta

Glavni grad Makedonije, Skoplje, poseduje sve osobine naseobine koja je imala slavna doba i padove, velika rušenja prirodnim silama i još veće obnove.

Nekadašnja prestonica Dušanovog carstva, a zatim grad tipičnog orijentalnog duha, preživljavao je razorne zemljotrese i požare koji su uništavali materijalne vrednosti, ali ne i volju, srdačnost i posvećenost građana, zbog kojih je poseta Skoplju uvek prijatna i posebna.

Hoteli i atrakcije

Skoplje nudi smeštaj u hotelima najviše kategorije kakvi su ekskluzivni Stone Bridge, moderni TCC Plaza i Grand Plaza, Arka, Duvet Center, Solun… Odlični hoteli sa tri zvezdice Leonardo, Orange Inn, Kapištec, Aristocrate Palace… takođe su dobar izbor.

Kameni most na Vardaru, podignut u XV veku, najpoznatija je znamenitost grada i simbol koji se nalazi na grbu Skoplja. On spaja veliki Trg Makedonija, na kojem su zgrada Narodne banke, Oficirski dom, Ristikjeva palata, palata Mazura, i istorijski deo grada poznat kao Stara čaršija.

Na trgu je i monumentalni spomenik „Ratnik na konju“ – u Skoplju je poslednjih godina podignut veliki broj statua, spomenika, fontana, na koje se nailazi u šetnji centrom grada, a na vrhu planine Vodno je Milenijumski krst do kojeg se može doći žičarom.

Skoplje

Tvrđava Kale, Suli-han, Crkva Svetog Spasa, Daut-pašin amam u kojem je Nacionalna galerija umetnosti, Mustafa Pašina džamija… svedoci su prošlosti grada, a Crkva svetog Klimenta Ohridskog, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Trijumfalni luk, Arheološki muzej, više novih zdanja uprave i nacionalne kulture, mostovi… samo su deo onoga što je u Skoplju izgrađeno ili obnovljeno početkom novog milenijuma.

U Skoplju se, posebno u Čaršiji, neizostavno uživa u kafanama, starim domaćim specijalitetima i vinima, u svako doba dana ili večeri. Za izlet se preporučuje, desetak kilometara udaljeni, izuzetni kanjon Matka, koji se zbog crkava i manastira naziva i Skopska Sveta gora.

Najbolje vreme za boravak u Skoplju su prolećni i jesenji meseci, kada su temperature oko prijatnih 20°C. Zime su hladne, sa prosečnih nekoliko stepeni iznad nule, a leta suva i topla, sa temperaturama preko 30°C.

Avio karte Skoplje

Iz Beograda za Skoplje direktne letove ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, što je najpovoljnija opcija. Cena povratne karte kreće se od 106 €.

Direktan let između Beograda i Skoplja traje jedan sat i deset minuta. Međunarodni aerodrom „Aleksandar Veliki“ nalazi se 16 kilometara jugoistočno od centra grada. Beograd i Skoplje su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Skoplje Skoplje