Naslovna » BG špijun » Destinacije » Sofija – grad istorije i lekovitih voda
Sofija

Sofija – grad istorije i lekovitih voda

Na mestu na kojem se danas nalazi Sofija, po brojnim istraživanjima druga najstarija evropska prestonica, pre oko sedam hiljada godina osnovano je naselje, a tragovi života sežu i dalje u prošlost.

Glavni i najveći grad Bugarske, u dolini okruženoj planinama, vlasnik je interesantnog istorijskog nasleđa, lepe arhitekture, negovanih parkova, brojnih mineralnih izvora…

Hoteli i atrakcije

U Sofiji se može odsesti u vrhunskim luksuznim hotelima Grand, Hilton, Balkan, Radisson Blu, Kempinski, nešto skromnijim modernim objektima iz lanca Best Western ili jednostavnim komfornim hotelima u centru grada, kakvi su Lion, Kolikovski, Lozenetz, Favorit…

Hram Aleksandra Nevskog, sa zlatnom kupolom i velikom zbirkom ikona u kripti, simbol je Sofije i jedna od najlepših i najvećih pravoslavnih crkava na svetu. U centru, između zgrada, okružena ostacima starih zidina, nalazi se Crkva Svetog Đorđa iz IV veka.

Lepe su i Ruska crkva i Crkva Bojana na periferiji, sa izuzetnim srednjovekovnim freskama, a posebno je značajna Crkva Svete Nedelje u kojoj su mošti srpskog kralja Milutina.

U Sofiji obavezno treba posetiti izvor tople mineralne vode u samom centru grada, rimski Amfiteatar Serdika, Orlov most na Perlovskoj reci, Nacionalni arheološki muzej u staroj džamiji, Baziliku Svete Sofije, videti Sofijski univerzitet, Nacionalno pozorište Ivan Vazov…

Sofija

Sofija ima odlične umetničke i muzejske kolekcije – Nacionalni istorijski muzej, Nacionalna galerija umetnosti, Nacionalna galerija inostrane umetnosti… mesta su gde se nalaze najznačajnije.

Park cara Borisa je zelena oaza u centru, u kojoj su jezero ljiljana i jezero Ariana, okruženo restoranima i kafeterijama. Pešačka ulica Bulevar Vitoša zona je šetnje i šopinga – ovde su smeštene prodavnice najpoznatijih svetskih marki.

Najbolje vreme za turističku posetu Sofiji su kasni prolećni, letnji i rani jesenji meseci, kada su prosečne temperature između 22 i 27°C. Zime su hladne, sa maglom, snegom i tempereturama ispod nule, pa se ovaj period preporučuje samo onima koji žele da boravak u Sofiji kombinuju sa skijanjem na planini Vitoša, udaljenom samo 10 kilometara od grada.

Avio karte Sofija

Iz Beograda za Sofiju direktne letove imaju avio-kompanije Air Serbia i Bulgaria Air, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, što je najpovoljnija opcija. Cena povratne karte kreće se od 164 € kod srpskog i od 188 € kod bugarskog prevoznika.

Direktan let između Beograda i Sofije traje jedan sat. Međunarodni aerodrom Sofija nalazi se sedam kilometara istočno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat, tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Sofija

Uređuje: Katarina Vidaković