Naslovna » Avio karte » Destinacije » Solun – luka istorije i uživanja
Solun (foto: Shutterstock)
Foto: Shutterstock

Solun – luka istorije i uživanja

Drugi po veličini grad u Grčkoj, Solun, lepa je luka na obali Egejskog mora.

Solun je važan trgovinski i sajamski centar, grad bogate prošlosti sa vrednim ostacima iz vizantijskog i otomanskog doba, grad crkava, trgova, parkova i šetališta, prelepih peščanih plaža…

Hoteli i atrakcije

Solun gostima nudi stotinak objekata za smeštaj. Pored luksuznih i elegantnih hotela Excelsior, Bristol, Makedonia Palace, Zaliki, Hyatt… može se odsesti u jednostavnim i komfornim hotelima sa tri zvezdice Olympia, Palace Art, Park, Plaza…

Bela kula, simbol Soluna, nalazi se na šetalištu na obali (Nikis avenija) i mesto je odakle može da počne obilazak grada. Danas je u njoj Vizantijski muzej. Nedaleko je Arheološki muzej, jedan od najznačajnijih u Evropi.

Crkva Svetog Dimitrija, zaštitnika grada, sa ostacima rimskog kupatila i sarkofagom u kojem počiva Sveti Dimitrije, Galerijeva kapija (luk) i Galerijeva palata, Rimska pijaca i ostaci rimskog teatra, Crkva Svetog Đorđa (Rotonda)… mesta su gde se, okruženi savremenim zdanjima, nalaze ostaci davne prošlosti.

OTE toranj je prepoznatljiva nova građevina, sa koje se može pogledati Solun. Gornji grad (Ano Poli) sa popločanim uskim ulicama je stari deo Soluna, u kojem su Manastir Osiosa Davida, manastir Vlatades, Crkva Svetog Nikole Orfanosa, zidine tvrđave…

Solun (foto: Shutterstock)
Foto: Shutterstock

Na samo nekoliko kilometara od najužeg centra grada, na Zejtinliku, nalazi se kapela i Srpsko vojničko groblje iz Prvog svetskog rata, na kojem počiva više od sedam hiljada vojnika.

Aristotelov trg je centralni gradski prostor na kojem su brojne kafeterije, a u okolnim ulicama i najpoznatija šoping zona. Atmosfera opuštenosti i uživanja prisutna je i na Nikis aveniji, tokom čitavog dana i noći. Restorani nude brojne specijalitete, od morskih do popularnog girosa.

Najbolje vreme za turističku posetu Solunu su prolećni i jesenji meseci, sa dnevnim temperaturama između 20 i 25°C. Leti su cene značajno više, a gužve veće. Iako ima blagu mediteransku klimu dešava se da u Solunu u toku zime padne sneg ili da se temperature spuste ispod nule.

Avio karte Solun

Iz Beograda za Solun direktne letove ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma “Nikola Tesla” Beograd. Cena povratne karte je od 166€. Putovanje sa presedanjem u Atini, sa prevoznikom Aegean Airline, košta od 143 €.

Let od Beograda do Soluna traje jedan sat i desetak minuta, a putovanje sa presedanjem u Atini traje oko pet sati. Međunarodni aerodrom „Makedonia“ nalazi se 13 kilometara južno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Solun (foto: Shutterstock)
Foto: Shutterstock