Naslovna » Avio karte » Destinacije » Sana – unikat o kom se malo zna
Sana (foto: Shutterstock)

Sana – unikat o kom se malo zna

Sana je glavni i najveći grad Republike Jemen, jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na planeti i, sa nadmorskom visinom od oko 2300 metara, jedna od od najviših prestonica.

Izvanredna vrednost unikatne arhitekture i nesrećne okolnosti konflikata i ratova svrstavaju Sanu, posebno njen stari deo, u ugroženo kulturno nasleđe čovečanstva, kojem ostaje da se nada da će u Jemenu, u vreme uspona od starih Rimljana nazvanom Arabia Felix (srećna Arabija), razum prevladati.

Hoteli i atrakcije

U Sani ima dvadesetak hotela, od kojih je najbolje odabrati neki od kategorisanih sa pet ili četiri zvezdice – Moevenpick, Sheba, Mercure, Burj Al Salam, Hada ili hotele sa skromnijom ponudom Lamar, Dawood, Arabia Felix, Sana Nights.

Stari grad, nastanjen duže od dve i po hiljade godina, najznačajnija je atrakcija Sane. U prostoru oivičenom zidinama u koji se i dalje ulazi istom drevnom kapijom Bab el Jemen, nalazi se jedna od najstarijih džamija na planeti Džami al Kabir, još stotinak verskih objekata i desetak hamama, na desetine sukova među kojima je najveći i najpoznatiji Suk al Mil…

Ovde se nalazi više hiljada starih kuća i zgrada, uključujući čuvene višespratne „solitere“, od kojih najveći broj ima jedinstvenu, za Jemen tipičnu arhitekturu sa drvenim rezbarenim ukrasima na fasadama.

Sana (foto: Shutterstock)

Stari grad Sana, u kom se gužva i cenkanje sa stilom stapaju sa tradicijom, neočekivanim i mističnim iskustvom, mirisima i ukusima, za posetioca je iznenađujuće mesto, o kom ostatak sveta, nažalost, tragično malo zna.

Nova monumentalna Al Saleh džamija otvorena je i za pripadnike drugih veroispovesti, a Nacionalni muzej u Sani je jedan od najznačajnijih na Bliskom istoku, sa kolekcijama iz vremena Kraljevstva od Sabe i Kraljevstva Hadramavt koja su postojala na ovim prostorima.

Sana zbog nadmorske visine ima za Arabijsko poluostrvo blagu klimu, sa ujednačenim temperaturama između 20 i 28 stepena Celzijusova tokom godine. Već nekoliko kilometara dalje situacija se naglo menja, pa noći i leti mogu biti veoma hladne, kao i zimski dani, a letnji dani vreli. Padavine se beleže u letnjim mesecima.

Politička situacija u Jemenu ne garantuje bezbednost, pa se preporučuje prikupljanje detaljnih informacija pre polaska na put.

Avio karte Sana

Nad celom teritorijom Jemena 28. marta 2015. zatvoren je vazdušni prostor.

Međunarodni aerodrom Sana nalazi se oko 13 kilometara severno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +2 sata u zimskom periodu i +1 sat u toku letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

Sana (foto: Shutterstock) Sana (foto: Shutterstock) Sana (foto: Shutterstock)