Naslovna » Avio karte » Destinacije » Zarbriken – šarm nemačko-francuske bliskosti

Zarbriken – šarm nemačko-francuske bliskosti

Zarbriken (Saarbrücken) je centar nemačke pokrajine Zarland, na krajnjem zapadu zemlje, na samoj granici sa Francuskom.

Grad na reci Zar u kojem se mešaju istorija, uticaji veza dva naroda u svim oblastima i poznata rudarsko-industrijska tradicija danas je univerzitetsko, kulturno i trgovinsko sedište regiona, prijatan za boravak i odmor.

Hoteli i atrakcije

U Zarbrikenu su hoteli ujednačenog, solidnog kvaliteta i povoljnih cena, pa se može izabrati neki od onih sa četiri zvezdice – Mercure, Hotel Am Triller, jedan od dva hotela Victor’s Residenz, ili hotel sa tri zvezdice, kakvi su Mercure Sud, Domicil Leidinger, Cristal, La Residence, Stadt Hamburg, Bruchweise…

Centralni gradski prostor je popločana pešačka zona Sankt Johaner Markt, sa interesantnim bunarom, prodavnicama, kafeima, restoranima, pivnicama… u okolnim ulicama, od kojih je najpoznatija ljupka i uska Frešengase.

Nedaleko su Crkva i Bazilika Svetog Jovana, neogotska Gradska većnica i reka, koju treba preći da bi se izbliza videla i posetila izvanredna barokna Crkva Svetog Ludviga (Ludvigkirhe) iz XVIII veka, obeležje Zarbrikena.

Zarbriken
Foto: saarbruecken.de

U ovom, starom delu grada, su Dvorac, dvorski vrt, trg i crkva, srednjovekovni kvart Sveti Arnual sa gotskom crkvom iz XIII veka, park Nemačko-francuski vrt sa malim jezerom za odmor… Dvorac je posebno zanimljiv – na nekoliko puta obnavljano zdanje iz XVII veka krajem XX veka dodata je stakleno-čelična konstrukcija.

Železara Felkinger, zatvorena 1986. godine posle više od sto godina rada, jedan je od najpoznatijih nemačkih predstavnika objekata industrijskog turizma.

Zarland muzej sa kolekcijom dela svetski poznatih slikara i Modernom galerijom, Muzej satova, Muzej praistorije i rane istorije, pozorišta, uključujući i predstave na otvorenom… vredan su deo kulturne ponude, a šetnja obalom reke Zar sa pogledom na stari most iz XVI veka, brojni festivali, zoo vrt, obilazak okoline brodom… načini su da se uživa u Zarbrikenu.

Dobro je znati i da se posle manje od sat vožnje stiže u Luksemburg.

Najbolje vreme za turistički boravak u gradu je period od maja do septembra, sa prosečnim dnevnim temperaturama između 20 i 26°C. Klima je nešto blaža nego što bi se u odnosu na kontinentalni položaj moglo očekivati, pa ni zime sa temperaturama koje su obično nekoliko stepeni iznad nule nisu posebno oštre.

Avio karte Zarbriken

Iz Beograda za Zarbriken zajednički let imaju avio-kompanije Air Serbia i airberlin, sa presedanjem u Berlinu. Cena povratne karte je od 320 €.

Putovanje od Beograda do Zarbrikena traje najmanje četiri i po sata. Međunarodni aerodrom Zarbriken nalazi se devet kilometara jugoistočno od centra grada. Zarbriken je u istoj vremenskoj zoni sa Beogradom, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Zarbriken
Foto: Shutterstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.