Naslovna » Avio karte » Destinacije » Helsinki – model koji valja slediti
Helsinki
Foto: Shutterstock

Helsinki – model koji valja slediti

Najveći i glavni grad Finske, Helsinki, nastao je relativno kasno, u XVI veku. U današnjem obliku je formiran tek u XIX veku.

Naglo je izrastao u jedan od najsavremenijih i najboljih za život gradova Evrope. Helsinki se nalazi na poluostrvu i više stotina ostrva u Baltičkom moru, na krajnjem jugu Finske, na samo 80 kilometara od prekomorskog suseda, estonskog grada Talina.

Hoteli i atrakcije

Helsinki nudi smeštaj u više desetina hotela, od onih visokog ranga kakvi su Haven, Kamp, Crowne Plaza, GLO, hoteli švedskog lanca Scandic… do odličnih hotela srednje klase Seurahuone, Sokos, Rivoli Jardin, Anna, Arthur…

Oko teritorije na kojoj se nalazi Helsinki i samog grada kroz istoriju su se borile Švedska i Rusija, što je vidljivo na ulicama, trgovima i arhitekturi najznačajnijih zdanja koje treba videti.

Tvrđava Suomenlina iz XVIII veka, na ostrvu na ulazu u luku, sigurno je jedno od njih. U nekadašnjem vojnom utvrđenju živi gotovo hiljadu stanovnika, a tu su i muzeji, galerije, kafeterije, restorani.

Senatski trg je najpopularnije mesto u centru grada, gde se nalazi jedan od simbola Helsinkija, monumentalna Helsinška katedrala i spomenik ruskom caru Aleksandru Drugom koji je u XIX veku doprineo razvoju grada.

Još jedna značajna i lepa znamenitost iz istog perioda je Katedrala Uspenski, najveća pravoslavna crkva u zapadnoj Evropi. Nalazi se na ostrvu veoma blizu trga i do nje se može prošetati.

Helsinki je grad umetnosti i dizajna, visokih tehnologija, lepe prirode… Crkva u steni, Kampi kapela tišine, Muzej umetnosti Ateneum, Narodni muzej Finske, Kiasma muzej savremene umetnosti sa pozorištem, Seurasari ostrvo sa muzejom na otvorenom… neka su od mesta koje obavezno treba posetiti.

Helsinki

Za odmor su tu Esplanadi ili Kaivopuisto park, a za kupovinu neophodnih sitnica Hakaniemi market… Helsinki je uređen grad koji posetiocima nudi ogroman broj kulturnih i zabavnih sadržaja i tura obilazaka, među kojima su one turističkim brodovima posebno interesantne. Treba ipak imati u vidu da su cene iznad prosečnih.

Najbolje vreme za boravak je leto, sa temperaturama oko 17°C i veoma dugim danima. Od novembra do kraja marta temperature su obično nekoliko stepeni ispod nule.

Avio-karte Helsinki

Iz Beograda za Helsinki let sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd ima avio-kompanija Air Serbia, sa presedanjem u Berlinu.

Dobru ponudu, u zavisnosti od termina leta, ima i prevoznik Turkish Airlines ali sa nekoliko sati dužim putovanjem zbog presedanja u Istanbulu. Cena povratne karte je od 200 €.

Putovanje do Helsinkija traje najmanje četiri sata i četrdeset minuta. Međunarodni aerodrom Helsinki nalazi se 17 kilometara severno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Helsinki Helsinki

Helsinki
Foto: Shutterstock

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.