Naslovna » Avio karte » Destinacije » Rostov na Donu – grad zelenila pred vratima mora
Rostov na Donu
Rostov na Donu (foto: Shutterstock)

Rostov na Donu – grad zelenila pred vratima mora

Rostov na Donu nalazi se na mestu gde reka Don formira veliku deltu, tridesetak kilometara pre ušća u Azovsko more, na jugoistoku Rusije.

Grad luka bio je granična oblast u borbama za uticaj od antičkog, preko otomanskog do boljševičkog doba, a trgovinski i kasnije industrijski razvoj doprineli su da i druge oblasti, pre svega kultura, ostave uticaj na njegov današnji izgled.

Hoteli i atrakcije

U Rostovu nema mnogo hotela, ali ih je sasvim dovoljno za zadovoljavajući izbor. Više udobnosti i širu ponudu usluga pružaju hoteli Mercure, Congress Don-Plaza, Hermitage, Petrovskiy Prichal, Pushkinskaya Millenium… a nešto povoljniji su hoteli srednje klase Marins Park, Park City Rose, Continental, Dumas…

Puškinova ulica je znamenitost o kojoj najčešće govore turisti i šetnja njom je obavezna. Drvoredi, klupe, cveće i lepa arhitektura duž bulevara posebno su prijatni u letnjim mesecima. Deo ulice je pešačka zona, a čitavom dužinom smenjuju se prodavnice, restorani, kafeterije…

Ovde su i važna zdanja – Donska biblioteka, galerije, Muzej lepih umetnosti, kao i statue koje podsećaju na Puškinov život. Ulica se završava velikim Parkom Oktobarske revolucije u kojem su fontane, mnogo mesta za odmor i opuštanje i popularni zoo vrt. Nedaleko je monumentalni Obelisk oslobodiocima Rostova.

Rostov na Donu (foto: Shutterstock)
Rostov na Donu (foto: Shutterstock)

Paralelno sa Puškinovom prostire se glavna ulica – Boljšaja Sadovaja sa administrativnim zgradama i podzemnim prolazima u kojima treba pogledati interesantne mozaike sa scenama iz sovjetskog doba i Drugog svetskog rata. I ovde ima dosta zelenila, a pored nekoliko manjih tu je i uvek pun centralni gradski park sa muzičarima, uličnim prodavcima i različitim sadržajima. Na samo nekoliko stotina metara odavde je velika reka Don, gde treba iskoristiti priliku za mini-krstarenje.

Rostov ima i lepe sakralne objekte svih velikih religija, poznati Državni teatar, Muzej astronautike, umetnički kompleks Makaronka, gradsku plažu, hipodrom, Akvapark H2O…

Najbolje vreme za boravak u Rostovu je od kasnog proleća do rane jeseni, sa temperaturama između 22 i 30°C. Zime su hladne, temperature su obično par stepeni ispod nule, pa se u uređenim ulicama i parkovima svakako ne može uživati u potpunosti.

Avio karte Rostov na Donu

Iz Beograda za Rostov letove ima avio-kompanija Aeroflot, sa presedanjem u Moskvi i cenom povratne karte od 485 €.

Putovanje od Beograda do Rostova traje najmanje sedam sati. Međunarodni aerodrom Rostov na Donu nalazi se oko 10 kilometara severoistočno od centra grada.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +2 sata u zimskom periodu i +1 sat u toku letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

Rostov na Donu (foto: Shutterstock)
Rostov na Donu (foto: Shutterstock)