Za lepši dan u Beogradu - jahanje (foto: Shutterstock)
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Jahanje: Idemo na hipodrom!

Jahanje: Idemo na hipodrom!

Upoznajmo konje, saznajmo koliko je jahanje zdravo i lepo, posetimo hipodrom, podržimo konjički sport u Beogradu…

Tu, pored nas, u samom centru grada, počinje još jedna sezona na Beogradskom hipodromu.

Proteklih godina pažnju su privlačile vesti o velikim problemima sa kojima se suočava najstariji sportski objekat u Beogradu. Dobrih novosti, čini se, u poslednje vreme ima, pa je pravi trenutak da se uključimo, i doprinesemo njegovom opstanku.

Za lepši dan u Beogradu - jahanje (foto: Shutterstock)

Beograd je svetski, dok ima hipodrom

Hajdemo na hipodrom, svi! Poštovaoci srpske istorije i tradicije, pristalice evropskih vrednosti, arapskih investicija, političari i birači, predstavnici gradske vlasti i opozicije, ljubitelji fensi provoda, fitnes instruktori i vežbači, terapeuti i osobe pod stresom…

Neka nam zajednički jezik bude ljubav prema konjima, nepravedno zanemarenim, plemenitim životinjama, i odnos prema atraktivnoj ponudi, koju mnogi veliki gradovi žele i formiraju, a Beograd već poseduje.

Na hipodromu se može šetati, jahati, naučiti streličarstvo, posmatrati neka od trka u jedanaest takmičarskih dana, sve do kraja oktobra… Predlažemo da to bude što pre.

Za lepši dan u Beogradu - jahanje (foto: Shutterstock)

Jahanje za zdravlje

Znate li da rekreativno jahanje ima niz koristi za organizam, pa se praktikuje širom sveta, posebno u krajevima gde su veštine na konju deo folklora, i obeležje kulturnog, pa i nacionalnog identiteta? Evo nekoliko najvažnijih.

Jahanje jača osnovne mišiće koji doprinose stabilnosti tela – trbušne, leđne i karlične. Nije u pitanju samo snaga, već i sinhronizacija pokreta sa pokretima konja.

Tonus i fleksibilnost drugih mišića, posebno unutrašnjih mišića butina i karlice, takođe se značajno unapređuje, pošto jahač često mora da održava položaj čučnja.

Prilikom jahanja formira se svest o sopstvenom telu, držanje u sedlu se postepeno usavršava i utiče na držanje uopšte, što je posebno korisno za mlade.

Za lepši dan u Beogradu - jahanje

„Upravljanje“ velikom i moćnom životinjom, koja ima snagu pokreta i volju, u nekim situacijama vas stavlja u situaciju da brzo razmišljate, a u drugim da postanete svesni vežbe mišića zanemarenih u drugim vrstama planiranog treninga.

Koordinacija više pokreta u jednom trenutku je svakako osnovna prednost jahanja, zbog čega se preporučuje i kao terapija kod specifičnih stanja i problema.

Kada zavolite konje i počnete da se družite sa njima, sigurno ćete poželeti da im posvetite pažnju i radite u štali, što je dodatna rekreacija i interesantno iskustvo, ukoliko ga niste imali.

Dokazani su blagotvorni efekti jahanja na mentalno zdravlje – meditativno fokusiranje na održavanje u sedlu i spokojstvo posle treninga su na prvom mestu, a potom i korist od veze sa životinjom, sličneonoj koju uspostavljate sa kućnim ljubimcem.

Podsećamo da se na Beogradskom hipodromu od 2009. godine organizuje i hiporehabilitacija – specijalan program terapeutskog jahanja za osobe sa zdravstvenim problemima.

Za lepši dan u Beogradu - jahanje

Početak 94. sezone trka

U nedelju, 17. aprila, prvog trkačkog dana u 94. sezoni trka, ulaz na Beogradski hipodrom je besplatan. Početak preponskih utakmica je u 12.30, a početak galopskih trka u 15.30.

Na programu je pet galopskih trka i veliki šampionat u preponskom jahanju – prva etapa takmičenja. Sezona se tradicionalno, po 80. put, otvara trkom „Careva ćuprija“.

U nedeljnom programu učestvuje više od 60 konja i biće veoma neizvesno izabrati svog favorita. Između trka, deca i odrasli moći će da jašu ponije i velike konje i da se oprobaju u besplatnom kratkom kursu streličarstva. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.