Naslovna » Avio karte » Destinacije » Lion – grad na kejovima
Lion

Lion – grad na kejovima

Lion je stari grad u centralnoj Francuskoj, treći po veličini, u istočnom delu zemlje. Nalazi se na lepom mestu – na ušću reke Saone u reku Ronu.

Ove dve reke nekoliko kilometara teku paralelno, čineći prostor između i oko njih pogodnim za nastanak i život grada.

Hoteli i atrakcije

Lion ima oko dve stotine hotela, od elegantnih ili modernih ekskluzivnih, kakvi su Carlton, Cour des Loges, Sofitel, Mercure, Novotel… do hotela srednje klase Le Phenix, Hotel des Celestins, Hotel des Artistes, Hotel la Residence, Republik, Ibis… u centru grada.

Obilazak Liona započinje sa Plas Belkur – jednog od najvećih pešačkih trgova u Evropi. Odatle se, mostom preko Saone, stiže u Stari Lion – očuvan kompleks autentičnih renesansnih zdanja.

Na brdo Furvije sa lepim pogledom na grad, na kojem se nalazi bazilika Notr Dam de Furvije, stiže se žičarama iz starog grada. Treba posetiti još jedan trg – Tero, na kojem su Palata Svetog Petra, danas Muzej lepih umetnosti, Gradska skupština i u blizini mural sa istorijom grada – jedna je od najatraktivnijih znamenitosti.

Lion

Lion je univerzitetski grad mladih, brojnih festivala, antikvarnica, odličnog šopinga, gastro specijaliteta i vina, grad koji živi na rekama, pijacama… U Lionu se nalaze dva amfiteatra iz rimskog perioda, u kojima se i danas održavaju koncerti.

Lion je u prošlosti bio poznat kao grad trgovine svilom, pa muzeji tekstila imaju posebno interesantne kolekcije. Trg i Crkva Svetog Pavla, mostovi, kvart Crveni krst, Institut Limije gde je prikazan prvi film, Opera… mesta su koja vredi posetiti.

Izvanredni veliki Park de la Tet d’Or, sa jezerom i čamcima, zoo vrtom, botaničkim baštama, sportskim terenima i Muzejom savremene umetnosti nalazi se na dvadesetak minuta šetnje od centra grada i obavezan je prostor za odmor.

Najbolje vreme za boravak u Lionu je kasno proleće, leto i rana jesen, sa temperaturama između 20 i 28°C. Zimske temperature retko se spuštaju ispod nule, ali retko i prelaze 10°C, pa je ovo doba godine kada boravak na otvorenom nije prijatan.

Avio karte Lion

Iz Beograda za Lion najpovoljniji let nudi avio-kompanija Montenegro Airlines, sa presedanjem u Podgorici i cenom povratne karte od oko 200 €.

U zavisnosti od termina putovanja dobro je proveriti i ponudu prevoznika Lufthansa preko Frankfurta ili Minhena i Swiss International sa presedanjem u Cirihu.

Putovanje od Beograda do Liona traje najmanje tri sata i četrdeset minuta. Međunarodni aerodrom „Lion Sen Egziperi“ nalazi se 20 kilometra istočno od centra grada.

Beograd i Lion su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Lion Lion Lion Lion

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.