Naslovna » Avio karte » Destinacije » Marsej – i stare tvrđave Mediterana
Marsej

Marsej – i stare tvrđave Mediterana

Marsej i Lion takmiče se za mesto drugog po veličini grada u Francuskoj. Ipak, Marsej je veći.

Najznačajnija trgovačka luka na Mediteranu još iz vremena francuskog carstva danas je mesto posebnog stila, načina života i očuvanih zdanja iz prošlosti.

Hoteli i atrakcije

Marsej nudi smeštaj u stotinak hotela, među kojima su otmeni i luksuzni InterContinental, C2, Sofitel, Radisson Blu, Residence du Vieux Port… i odlični hoteli srednje klase Holiday Inn Express, Escale Oceania, Saint Louis, hoteli iz lanca Ibis…

Stara luka, osnovana u šestom veku pre nove ere, sa autentičnom atmosferom, ribljom pijacom i restoranima, mesto je sa kojeg obično počinje obilazak. Odavde se može prošetati dalje glavnom ulicom Kanebijer, poznatom i po tome što je u njoj ubijen kralj Aleksandar Karađorđević, ili otploviti do tvrđave na ostrvcetu If, opisane u romanu „Grof Monte Kristo“.

Nedaleko je i tvrđava Sen Žan iz 17. veka i izvanredni Muzej evropskih i mediteranskih civilizacija.

Marsej

Prelepa bazilika Notr Dam de la Gard nalazi se na uzvišenju sa pogledom na grad. Opatija Svetog Viktora, palata Lonšam sa muzejima i vrtovima, Muzej Marseja, palata Faro, Opera… najznačajnije su i najlepše znamenitosti grada, koje su sve nedaleko od Stare luke.

U Marseju se obavezno mora provozati popularnim vozilom „tuk tuk“, koje je zapravo taksi na tri točka, probati čuvena riblja čorba, kupiti poznati marsejski sapun i piće od anisa a, ukoliko se ukaže prilika, dobro je videti dokove, ostrva i okolinu sa vode, na nekoj od organizovanih tura.

Francusko-afrički kvart, pešačke zone, stepenice i uske ulice četvrti Panie, galerije i umetničke zanatske radnje… još su neka od obeležja Marseja.

Marsej ima prave mediteranske letnje temperature koje se kreću oko 30°C, uz nešto veću vlažnost u julu i avgustu, i blage zime u kojima se temperature retko spuštaju ispod 10°C. Posetu je, u zavisnosti od afiniteta, moguće planirati tokom čitave godine, ali su proleće i rana jesen najprijatniji.

Avio karte Marsej

Iz Beograda za Marsej obično se leti sa avio-kompanijom Lufthansa, sa presedanjem u Minhenu. Nešto povoljniju ponudu ima prevoznik Turkish Airlines, ali preko Istanbula, što značajno produžava putovanje. Minimalna cena karte je oko 265 evra.

Od Beograda do Marseja putuje se najmanje tri sata i pedeset minuta. Međunarodni aerodrom Marsej Provans nalazi se 20 kilometra severozapadno od centra grada.

Beograd i Marsej su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Marsej Marsej Marsej

loading...