Naslovna » Avio karte » Destinacije » Bordo – u slavu vina
Bordo (foto: Shutterstock); Avio karte Beograd - Bordo

Bordo – u slavu vina

Bordo je luka na jugozapadu Francuske, na reci Garoni, koja se stotinak kilometara dalje uliva u Atlantski okean.

Pored čuvenih vinograda i vinarija u okolini, zbog kojih se Bordo naziva i svetska prestonica vina, grad je poznat kao umetnički i kulturni centar, čuvar istorijskih vrednosti i evropskog arhitektonskog nasleđa.

Hoteli i atrakcije

U Bordou se može odsesti u vrhunskim hotelima Grand, Hotel de Seze, Yndohotel, Burdigala, Novotel, Mercure… i nešto povoljnijim hotelima Majestic, Continental, Hotel des 4 Soeurs, ili onima iz porodica Best Western i Ibis.

Najbolje je obići Bordo pešice, ili iznajmiti bicikl, i uz lokalne znamenitosti osetiti atmosferu na ulicama univerzitetskog grada, koji u velikoj meri naseljavaju mladi. Organizovane su i posebne pešačke ture.

Impresivan Kraljevski trg (trg Burs) Luja XV iz XVIII veka sa zdanjima koja ga okružuju, stara Mesečeva luka i Gradski park iz istog doba, svakako su najatraktivniji.

Bordo (foto: Shutterstock); Avio karte Beograd - Bordo

Tu su, zatim, raskošna fontana sa Spomenikom žirondincima i neobična fontana Vodeno ogledalo, zgrada Nacionalnog teatra i opere, katedrala Sen Andre sa zvonikom Pei Berlan iz XIV veka, crkva Notr Dam, most Pon d Pjer, Kula sa satom, kapije…, primerci izvanredne arhitekture i sofisticiranih rešenja iz različitih perioda, koja su znalački uklapana u sliku grada.

Ulica Svete Katarine je jedna od najdužih šoping zona u Evropi, vožnja turističkim brodićima po reci je posebno zadovoljstvo, a odlazak u neki od vinograda u okolini se podrazumeva. Bordo ima i Kuću vina namenjenu degustacijama, a ne treba propustiti ni pravu francusku večeru sa sirevima i vinom u nekom od restorana.

Zime su u Bordou blage, sa prosečnim temperaturama između 7 i 10°C, a leta topla, sa temperaturama oko 30°C. Prijatno je, dakle, tokom cele godine, a najbolje vreme za boravak je proleće i posebno jesen, zbog berbe grožđa i festivala vinu u čast.

Avio karte Bordo

Iz Beograda za Bordo stiže se letovima avio-kompanija Air France i KLM, kod-šer partnera prevoznika Air Serbia, sa presedanjima u Parizu ili Amsterdamu.

Cena povratne karte je od 435 €. Najpovoljniju ponudu u iznosu od 247 €, u zavisnosti od datuma, ima avio-kompanija Turkish Airlines sa presedanjem u Istanbulu, ali sa putovanjem koje traje više od 17 sati.

Putovanje do Bordoa, inače, traje najmanje pet i po sati. Međunarodni aerodrom Bordo – Merinjak nalazi se 12 kilometara zapadno od centra grada.

Bordo je u istoj vremenskoj zoni kao Beograd, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Bordo (foto: Shutterstock); Avio karte Beograd - Bordo Bordo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.