Naslovna » Avio karte » Destinacije » Brizbejn – moderan, aktivan i lep
Brizbejn

Brizbejn – moderan, aktivan i lep

Brizbejn je luka na krajnjem istoku Australije, treći po veličini grad na kontinentu, centar biznisa, visokog obrazovanja i kulture, prestonica države Kvinslend.

Nalazi se na reci Brizbejn, koja se posle 15 kilometara uliva u Tihi okean. Brizbejn je tipična australijska metropola, poznat je po zdanjima iz XIX veka koja su podigli prvi doseljenici (osuđenici), neboderima od betona i čelika, zelenilu, rekama, jezerima, okeanu, najvećem rezervatu za koale u svetu…

Hoteli i atrakcije

Brizbejn je veliki grad pa se smeštaj lako može pronaći u nekom od par stotina hotela, od najluksuznijih, kakvi su Sofitel, Hilton, Marriott, Emporium… do onih srednje klase i budžet hotela iz lanaca Ibis i Best Western.

Galerija moderne umetnosti, Galerija i Centar primenjenih umetnosti Kvinslenda, Muzej Brizbejna, istorijska Gradska većnica, most Stori Bridž, stara katolička crkva Svetog Stefana, nekadašnja hidrocentrala pretvorena u umetnički prostor, moderna zgrada Državne biblioteke… mesta su koja treba videti ili posetiti, kako bi se Brizbejn doživeo u potpunosti.

Grad intenzivno živi na reci i u rekreativnim zonama, pa je kombinacija odmora i zabave glavna turistička ponuda.

Popularni trajekti „siti ket“ i drugi brodići koji non-stop krstare rekom pogodni su za uživanje i upoznavanje Brizbejna sa vode. Obilazak i pogled na grad mogući su na najrazličitije načine – sa bicikla ili panoramskog točka, iz helikoptera ili balona.

Brizbejn

Loun Pajn – naziv je za pomenuti rezervat i zoo vrt, u kojem zaštitu pored koala uživaju kenguri i druge životinje stanovnici Australije.

Brizbejn ima velike i uređene parkove, kompleks botaničkih bašta Maunt Kuta sa Planetarijumom, ali i izvanrednu okolinu sa vinogradima, jezerima, dugim peščanim plažama i peščanim ostrvima… koja se može obići na nekoj od organizovanih tura. Ljubitelji zabave u akva-parkovima i sportova na vodi imaju u Brizbejnu fascinantnu ponudu.

Najbolje vreme za boravak u Brizbejnu su meseci od marta do maja (jesen na južnoj hemisferi), sa temperaturama između 25 i 29°C i za nekoliko stepeni hladnija zima. Leti se temperature kreću oko i iznad 30°C, ali su, kao i u proleće, pljuskovi sa velikom količinom kiše, olujama, pa i poplavama česti.

Avio-karte Brizbejn

Iz Beograda za Brizbejn zajednički let imaju avio-kompanije Air Serbia i Etihad Airways sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, sa presedanjem u Abu Dabiju. Cena povratne karte je od 900 €.

Putovanje do Brizbejna traje najmanje 21 sat. Međunarodni aerodrom Brizbejn nalazi se 13 kilometara severoistočno od grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +9 sati u zimskom periodu, odnosno +8 sati tokom letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

Brizbejn Brizbejn

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.