Naslovna » Avio karte » Destinacije » Oslo – stari zeleni severni grad
Oslo – stari zeleni severni grad

Oslo – stari zeleni severni grad

Prestonica Norveške, Oslo, nalazi se na mestu gde se more duboko uvuklo u kopno, na kraju fjorda, na idealnom mestu.

Grad ima dugu istoriju trgovine i pomorstva, izvanredno prirodno zaleđe prepuno šuma i vode, polarnu zimsku svetlost i letnje ponoćno sunce, urbanu kulturu i red…

Hoteli i atrakcije

Savršenu udobnost u Oslu nude luksuzni hoteli Thief, Continental, Grand, tu su zatim Bristol, Comfort, Thon, Clarion… i nešto skromniji objekti sa tri zvezdice, takođe iz lanca Thon, Clarion, Scandic…

Vigeland park je najposećenija zona, pa se obilazak Osla može započeti odavde. Ime je dobio po skulptoru čijih se oko dve stotine interesantnih radova nalaze u parku, uz jezera, staze, obilje zelenila i Vigeland muzej. Tu je i deo parka Frogner sa Gradskim muzejom. Zatim se može preći u najuži centar grada.

Kraljevska palata okružena vrtom na uzvišenju, Akershus Festning zamak iz XIV veka na obali fjorda, Gradska kuća, Nobelov centar za mir, Zgrada norveškog parlamenta… osobena su zdanja tipične skandinavske arhitekture.

Oslo – stari zeleni severni grad

Karl Johan Gejt je pešačka zona, ulica obavezna za odmor u restoranima, kafeterijama i šoping, a skuplja varijanta sa ekskluzivnom ponudom je kvart Aker Brige. Rozenkranc ulica je centar noćnog provoda.

Treba obavezno posetiti i muzeje – Fram muzej posvećen polarnim ekspedicijama, Muzej vikinških brodova, Kon Tiki muzej sa čuvenim splavom i Muzej istorije kulture nalaze se u istom delu grada. Munkov muzej, Nacionalna opera, Nacionalno pozorište… deo su kulture Osla, a ostrva, Botanička bašta i odlazak do Holmenkolen skijaške skakaonice dopuna boravku u gradu.

Najbolje vreme za turističku posetu Oslu je period od maja do avgusta, sa temperaturama između 16 i 22°C i dnevnom svetlošću koja traje gotovo 24 sata. Zimski meseci su veoma hladni i mračni sa prosečnim temperaturama ispod nule. Ljubitelji zimskih sportova bi ipak mogli da izaberu neke od njih, pošto se severno od Osla i u samom gradu nalaze skijališki tereni i centri.

Oslo – stari zeleni severni grad

Avio karte Oslo

Za putovanje od Beograda do Osla napovoljnija opcija je let sa avio-kompanijom Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, do Amsterdama, Stokholma ili Kopenhagena, a zatim sa prevoznikom SAS Scandinavian Airlines do Osla. Cena povratne karte je od 160 € sa presedanjem.

Let Beograd – Oslo traje od četiri sata i pet minuta. Potrebno je proveriti i aerodrom na destinaciji – da li je to Međunarodni aerodrom Gardermoen koji se nalazi 37 kilometara severoistočno od Osla ili aerodrom Sandefjord 85 kilometara jugozapadno od grada.

Beograd i Oslo su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Oslo – stari zeleni severni grad Oslo – stari zeleni severni grad Oslo – stari zeleni severni grad

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.