Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Geokešing: Potraga za blagom, u Beogradu
Geokešing: Potraga za blagom, u Beogradu (foto: Shutterstock)

Geokešing: Potraga za blagom, u Beogradu

Geokešing (geocaching) je interesantan i u svetu popularan hobi na otvorenom, nedovoljno razvijen u Beogradu i Srbiji, pa danas govorimo o njemu, sa namerom da što više ljudi, za početak, sazna o čemu je reč.

Svi smo u detinjstvu igrali bar neku društvenu igru koja je imala formu „potrage za blagom“. Zatim se slična zabava premestila na ekrane kompjutera. Globalni pokret povratka prirodi i promovisanja fizičke aktivnosti doneo je svetskim tragačima pre petnaestak godina „nešto treće“.

Geokešing je zanimljiva i jednostavna kombinacija savremene tehnike i potrage. Na tajnim lokacijama opisanim GPS koordinatama, na dva miliona mesta u svetu, nalaze se geokeševi (skraćeno, keševi) – vodootporne kutije i u njima… „blago“.

Geokešing, korak po korak

Ukoliko vas je tema zainteresovala, evo konkretnih uputstava.

Registrujte se, besplatno, na najvećem svetskom sajtu za geokešing – geocaching.com. Na njemu ćete pronaći opis i GPS koordinate svih geokeševa, uključujući i one u Beogradu (i Srbiji).

Vaš je izbor kako ćete da ih tražite. Ukoliko imate mobilni telefon sa GPS funkcijom, koristite ga za navigaciju, uz pomoć posebne aplikacije koja se preuzima na sajtu. Ako ga nemate, ili ne želite da ga upotrebite, tu su Google mape, pa će potraga predstavljati veći izazov. Uz geokeševe na neobičnim mestima vlasnici koji su ih postavili ponekad ostavljaju i fotografije okoline na sajtu, što će olakšati traženje.

Recimo da ste se dobro snašli i pronašli kutiju. U njoj je blokčić u koji treba da se upišete. Tu su i druge sitnice – kliker, suvenir, bedž, privezak, mala igračka, novčić… što zavisi od veličine kutije. Prema pravilima, možete za uspomenu uzeti bilo koji predmet, pod uslovom da ga zamenite za neki slične vrednosti.

Svaka kutija, keš, ima svoju stranicu na sajtu, na koju ćete se takođe upisati i prijaviti šta ste uzeli i ostavili. Stranica sadrži podatke o osobi koja je geokeš postavila, pa ćete prijaviti i ukoliko kutiju ne pronađete, pošto se može desiti da je neko slučajno odnese ili pomeri.Geokešing: Potraga za blagom, u Beogradu

Geokeševi su u svetu veoma različiti – umesto velike kutije u prirodi ili parku to može da bude minijaturni kontejner, veoma pažljivo sakriven na nekom prometnom mestu.

Geokešing, varijante i razvoj

Od 2000. godine, kada je nastao u formi o kojoj pišemo, geokešing je dobio podvrste i nove, kreativne varijante. Tako u keševima postoje i takozvane „putujuće bube“ – predmeti pod posebnom šifrom, koje nalazač treba da izvadi i ostavi u drugom, unapred određenom, kontejneru, koji takođe treba da pronađe. Cilj je da, od keša do keša, mali predmeti tajno pređu iz države u državu, sa kontinenta na kontinent, i tako obiđu svet.

Enigmatski geokešing podrazumeva rešavanje problemskog zadatka kako bi se do koordinata došlo, multikeš se sastoji od otkrivanje kutija u nizu, gde se u svakoj nalaze koordinate za sledeću, edukativni geokešing sadrži elemente sticanja posebnih znanja…

Geokešing, za lepši dan…

Geokešingom se ne morate baviti samo u Beogradu. Proverite lokacije keševa ukoliko putujete po Srbiji ili odlazite u inostranstvo.

Organizujte specijalan vikend-pohod na neki atraktivan geokeš.

Ako zamenjujete predmete, neka to bude sa porukom i smislom. Veoma često posetioci ostavljaju uspomene ili kolekcionarske komade, čiju sudbinu i kretanje dalje prate onlajn.

Može vam se desiti da na lokaciji upoznate druge tragače, što je posebno lepo. Osobe koje se bave geokešingom imaju i svoja okupljanja, na kojima se nalaze takođe uz pomoć GPS koordinata. Imaju i blogove, forume, pune opisa zanimljivih događaja tokom potrage.

Postavite svoj geokeš i širite na taj način igru – na sajtu se nalaze precizno opisani uslovi koje treba da zadovoljite.

Ostavite trag drugima i tako ih dovedite na mesto gde često provodite vikend ili idete na izlet, na primer.

Predlažemo, dakle, da se oprobate u geokešingu. U potragu možete krenuti sami, u društvu, ili porodično.

Za lepši dan u Beogradu otkrijte i ove male tajne grada, i sugrađana ili posetilaca sa kojima Beograd delite. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković