Naslovna » Avio karte » Destinacije » Minhen – pivo mora u naslov
Minhen (foto: Shutterstock)

Minhen – pivo mora u naslov

Najveći grad pokrajine Bavarske i treći po veličini grad Nemačke, Minhen se oduvek nalazio na raskrsnici trgovačkih i transportnih puteva Evrope, što je i odredilo njegov značaj.

Minhen jeste poznat kao grad piva, ali se odmah mora reći da je to jedan od najlepših gradova Nemačke, kulturni, privredni, sportski, univerzitetski centar…

Hoteli i atrakcije

Impresivan broj od četiri stotine hotela čini smeštaj u Minhenu veoma jednostavnim. Gostima su na raspolaganju hoteli najviše klase poznatih imena Mandarin Oriental, Kempinski, Le Meridien, Hilton, Sofitel… ali i na desetine objekata srednjeg cenovnog ranga i odličnog kvalteta usluge u samom centru grada, kao što su Radisson Park Inn, Laimer Hof, Stachus, Amba, Bavaria, Mercure Muenchen Altstadt, Blauer Bock…

Minhen je grad izvanredne arhitekture različitih epoha, pa je šetnja ulicama pravo zadovoljstvo. Centralni trg je Marijenplac, formiran u XII veku.

Na samom trgu i u neposrednoj blizini nalaze se znamenitosti koje obavezno treba videti i posetiti – Crkva Svetog Petra (Peterskirhe) sa početka XIII veka, Stara gradska većnica, Nova gradska većnica, Muzej igračaka, velika gotska crkva sa dva zvonika Frauenkirhe iz XV veka, jedan od simbola grada…

Minhen (foto: Shutterstock)

Trebalo bi vreme isplanirati tako da se vidi Glokenšpil – dva puta dnevno u Novoj većnici oglašavaju se zvona i pojavljuju figurice koje svojim pokretima dočaravaju istorijske događaje. U blizine Marijenplaca je i Hofbrauhaus – jedna od najpoznatijih pivnica na svetu, osnovana u XVI veku, u kojoj je, između ostalog, Hitler proglasio svoj politički program.

Rezidencija porodice Vitelsbah sa kolekcijama, Opera, Dojče Muzeum, stara i moderna Galerija (Pinakoteka), mostovi na reci Izar koja protiče kroz grad, nekadašnje gradske kapije… kao i kompleks BMW Svet, stadion fudbalskog kluba Bajern, Olimpijsko selo i toranj sa vidikovcem… samo su neke od brojnih znamenitosti grada.

Ogromni park Engleski vrt sa jezerom i stazama za rekreaciju podjednako je omiljeno mesto stanovnika i gostiju Minhena.

Najbolje vreme za obilazak grada je kasno proleće i leto, sa prosečnim temperaturama između 18 i 24°C. Vrh turističke sezone je, naravno, oktobar, kada milioni ljudi dolaze na Oktoberfest – festival piva, bavarskih gastro specijaliteta i tradicije. Iako to nije najvažnije, treba znati da je u toku ovog meseca dnevna temperatura oko 13°C. Zime su hladne, sa temperaturama oko nule.

Avio-karte Minhen

Iz Beograda za Minhen direktan let, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, ima ima avio-kompanija Lufthansa. Cena povratne karte je od 140 €.

Direktan let od Beograda do Minhena traje jedan i po sat. Međunarodni aerodrom Minhen nalazi se 29 kilometra severoistočno od centra grada. Minhen i Beograd su u istoj vremenskoj zoni, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs; fotografije: Shutterstock)

Minhen (foto: Shutterstock) Minhen

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.