Naslovna » Avio karte » Destinacije » Minsk – originalna kolekcija jednog doba
Minsk

Minsk – originalna kolekcija jednog doba

Minsk je stari grad – mnogo stariji od arhitekture socijalističke epohe, koja dominira.

Najveći broj dokaza porušen je u razaranjima, posebno u Drugom svetskom ratu. Rekonstrukcije izvedene u novije vreme su, ipak, tu da posetiocima pruže uvid u kontinuitet, koji datira od sredine XI veka.

Minsk je poznat po čistim ulicama, uređenim zelenim površinama, parkovima i šetalištima, muzejima, pozorištima, bibliotekama i jedinstvenim primercima monumentalne sovjetske klasične arhitekture, poznate i kao staljinistička neorenesansa.

Minsk je glavni grad Belorusije i sedište Zajednice nezavisnih država, organizacije koju čine bivše republike Sovjetskog Saveza – devet država članica i jedna država pridruženi član.

Hoteli i atrakcije

U Minsku se može odsesti u luksuznim hotelima Europe, President, Minsk, Crowne Plaza… i odličnim popularnim hotelima sa tri zvezdice Belarus, IBB, Yubileiny… u najužem centru.

Dva najpoznatija obeležja grada su Avenija nezavisnosti, gde se u dužini od 15 kilometara smenjuju zdanja sovjetske arhitekture, i prostrani Trg pobede, sa 40 metara visokim obeliskom posvećenim vojnicima palim u Drugom svetskom ratu.

Minsk

Obavezno treba posetiti i Trg nezavisnosti, jedan od najvećih u Evropi, sa podzemnim šoping molom Stolica na više nivoa. Minsk ima brz i pouzdan metro, koji svakako treba koristiti.

Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla i katedrala Svetog Duha iz XVII veka, neo-gotska katolička crkva Svetog Simona i Helene (Crvena crkva) i Troickoje predmestje, deo grada iz XIX veka pored reke Svislač sa galerijama i kafeima, mesta su susreta sa Belorusijom pre socijalizma.

»»» Pročitajte i: Otvorena avio linija Beograd – Budimpešta – Minsk

Nacionalna biblioteka i Nacionalna opera i balet imaju zgrade neobičnih arhitektonskih rešenja koje takođe treba videti. Znamenitosti Minska su i izuzetan park Gorki sa zabavnim sadržajima, Ostrvo suza posvećeno vojnicima stradalim u Avganistanu, Botanička bašta… i činjenica da jedino ovde na svetu Državni cirkus ima svoj prostor u glavnoj gradskoj ulici.

Najbolje vreme za turistički obilazak Minska je leto, sa temperaturama iznad 20°C, ili rana jesen. U zimskim mesecima prosečne dnevne temperature su ispod nule, pa ovaj period treba izbegavati.

Minsk

Avio karte Minsk

Iz Beograda za Minsk saobraća avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, sa presedanjem u Moskvi.

Cena povratne karte je od 240 €. Dobro je proveriti i ponude prevoznika Belavia, Austrian Airlines, Turkish Airlines i Lufthansa.

Putovanje od Beograda do Minska traje od 3 časa i 40 minuta. Međunarodni aerodrom Minsk nalazi se 31 kilometar istočno od centra grada.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +2 sata u zimskom periodu i +1 sat u toku letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.