Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ko su pravi prijatelji… a ko oni drugi
Ko su pravi prijatelji... a ko oni drugi (foto: Shutterstock)

Ko su pravi prijatelji… a ko oni drugi

Za lepši dan u Beogradu ponekad je dovoljno dobro društvo, posebno ako su to pravi prijatelji, zaslužni za atmosferu opuštenosti i bliskosti.

Poznato je da prijatelji u naše živote dolaze, ali i da veoma često, bez naše volje, iz njih odlaze…

Kako se prepoznaju pravi prijatelji?

Pitanje je staro koliko i ljudsko društvo, narodne izreke to dokazuju, a novijim filozofima, književnicima i umetnicima ostalo je veoma malo prostora da kažu nešto originalno.

Davno pre njih, u staroj Grčkoj, Rimu, Persiji… najveći umovi izrekli su na navedenu temu mnogo mudrih misli, od kojih kao da se sve svode na jednu – pravi prijatelji se poznaju u nevolji.

Tačno je to, ali nije dobra preporuka sačekati da nevolja dođe, pa tek onda, uz mnogo štete i razočaranja, otkriti istinu. Postoji li drugo rešenje?

Pronašli smo nekoliko saveta, pa pokušajte da ih primenite. Odnose se na pažljivije praćenje ponašanja osoba u okruženju, bilo da su u pitanju dugogodišnja ili nova poznanstva.

Šta, dakle, čine lažni prijatelji?

Ko su pravi prijatelji... a ko oni drugi

Pozivaju vas samo kad ste im potrebni

Ovo je najčešća odlika druženja iz interesa, i lako ju je prepoznati. Može da se odnosi na krajnje jednostavne situacije i usluge kakve su molba da ih odvezete pošto kasne, pozajmite im neki predmet ili manju sumu novca…

Pomoć je znak prijateljstva i na nju se obostrano računa, ali ako primetite da vas neka osoba zove samo ako joj nešto treba, odredite vreme do kada ćete to tolerisati.

Organizuju druženja na koja propuštaju da vas pozovu

Normalno je da se vaš novi prijatelj ponekad čuje ili vidi sa vašim starim prijateljima, sa kojima ste ga vi upoznali. Ipak, analizirajte okolnosti.

Ukoliko novi prijatelj / prijateljica organizuje druženja na koja poziva vaše prijatelje, ali ne i vas, i tu činjenicu, na primer, pokušava da sakrije – nešto nije u redu. Nemojte donositi ishitrene odluke izazvane preteranim emocijama, pratite novonastale odnose.

Ko su pravi prijatelji... a ko oni drugi (foto: Shutterstock)

Koriste bez pitanja informacije koje su dobili od vas ili vaše lične podatke

U blažoj formi svima je poznato – postoje osobe kojima nepažnjom ispričamo ponešto intimno, a one zatim to prenesu drugima. Krajnji cilj ljudi koji „ne umeju da čuvaju tajne“ je lična korist. U želji da sebe prikažu kao dobro obaveštene zanimljive sagovornike, oni su spremni na sve.

Ovaj obrazac ponašanja može, međutim, bez vašeg znanja, da dovede do veoma neprijatnih pa i opasnih situacija, kad lažni prijatelji iskoriste vaše ime ili kontakt podatke u poslu, pribavljanju neke vrednosti, čak i protivzakonitim radnjama.

Odbijaju vaše ideje, molbe, pozive

Ponekad vam je potrebno samo da vas neko sasluša, a oni nisu spremni ni na to. Obično nemaju vremena, ni želju da ga pronađu.

Ukoliko tražite konkretnu pomoć upućuju vas na nekog drugog, ne pokušavajući da se sami angažuju. Jasno je da možda nisu u situaciji da učine više, ali obratite pažnju na detalje i ono što su zaista spremni da pruže kako bi vam pomogli.

***

Da zaključimo.

Malo pažnje nije na odmet, posebno ako imate utisak da se neki prijatelji ne ponašaju onako kako očekujete.

Pokušajte uvek da budete objektivni i razmislite o svojoj ulozi u odnosima sa drugima.

Ukoliko postoje problemi reagujte na vreme, i negujte samo prava, stara i nova prijateljstva, za lepše dane u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković