Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Lusona – Čokve crtež u pesku
Čokve crteži u pesku

Lusona – Čokve crtež u pesku

Nastavljamo da vas upoznajemo sa tradicionalnim običajima drugih naroda, koji dan u Beogradu mogu da učine lepšim, pa je danas na redu – crtež u pesku.

Crtanje u pesku, peskom, crteži na tlu, zemlji i kamenu, od minijaturnih do onih gigantskih razmera, odlika su gotovo svih drevnih kultura – od australijske aboridžinske, do izvorne američkih kontinenata, pre dolaska Evropljana.

Izabrali smo, ovoga puta, neobičan primer koji zbunjuje naučnike.

Negde u srcu Afrike, između Angole, Zambije i Konga, živi grupa plemena pod zajedničkim imenom Čokve. Čokve su u 17. i 18. veku vladale velikim teritorijama u sastavu moćnog carstva Lunda, a zatim i samostalno, sve dok u centralnu Afriku nisu došli Portugalci.

Decenijama kasnije, kada su države poput Angole postale samostalne, svet se zainteresovao za umetnost naroda Čokve i otkrio da je njihova, široko prisutna, živopisna dekoracija predmeta nastala iz tradicije crteža na pesku. Čokve ih zovu lusona (množina sona).

Čokve crtež u pesku

Lusona se sastoji iz kontinuirane linije koja se prepliće sama oko sebe, povučena prstom na pesku. Crtanje počinje postavljanjem mreže tačaka, oko kojih će se, bez podizanja prsta, povlačiti linija koja treba da ispriča neku priču.

Nedavno je otkriven zapanjujući podatak – sona crteži, poput nekog kompjutera, prate precizne matematičke formule odnosa između linija. Čini se da geometrija i osećaj za sklad i simetriju leže negde u dubini ljudskog bića…

Ali, vratimo se u naš grad.

Predlažemo crtež u pesku

Crtanje u pesku stiglo je pre nekoliko godina u Beograd, kao zabavna, kreativna, antistres i terapeutska metoda. Najpre je otvoren prvi studio, a zatim su u više prilika organizovane radionice za decu i odrasle.

Vični u ovom načinu umetničkog izražavanja prikazali su nam slike u pesku od kojih zastaje dah.

Nekako u isto vreme pojavile su se i takozvane „budističke zen bašte“ – mini stolovi sa peskom, kamenčićima i obaveznim grabuljama. Oni vode poreklo iz Kine i Japana, a namena nije crtanje, već isključivo opuštanje povlačenjem grabulja, pa nećemo o njima.

Govorimo o crtežu u pesku.

Crtež u pesku

Crtanje u pesku najčešće se kombinuje sa crtanjem peskom. Najpre se iz zatvorene šake pesak pušta da curi po površini, a zatim se dorađuju detalji. Od peska, ili obojenog peska, moguće je praviti i trajne slike – pažljivim lepljenjem peska za podlogu mogu se dobiti neverovatne kombinacije.

Za početak, da ne komplikujemo – nabavite pesak i pokušajte da izvedete nešto slično onome što vekovima čine Čokve. Povlačite jednostavne linije samo vama znane tajne priče, ili peskom slikajte svima poznatu temu. Ukoliko nemate vremena da donesete (i dobro operete) pesak iz prirode, neka posluži brašno.

Važno je, za lepši dan u Beogradu, probati nešto sasvim novo.

Možete da slikate sami ili u društvu svih uzrasta – uživaćete sigurno. Iskustvo budi različite emocije drugačije od crtanja olovkom na papiru. Fotografišite svoje remek delo pre nego što nestane i podelite ga sa drugima.

Ukoliko poželite nešto više i komplikovanije, lako ćete se snaći – na internetu postoji dovoljno saveta kako da sami dezinfikujete i obojite pesak, napunite njim ukrasnu flašu praveći sliku, kombinujete ga sa drugim materijalima… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković