Naslovna » BG špijun » Destinacije » Mančester – o rekama, trgovini i fudbalu
Mančester (foto: Shutterstock); avio karte

Mančester – o rekama, trgovini i fudbalu

Kada se kaže Mančester, obično se, pored samog grada, podrazumeva i metropoliten zona Mančester, druga po veličini u Engleskoj.

Mančester se nalazi na severozapadu zemlje, na rekama Irvel, Irk i Medlok, na pedesetak kilometara od Irskog mora. Krajem XIX veka je do reke Mersi koja se uliva u more prokopan kanal, tada najduži ovakav na svetu, čime je Mančester postao velika luka. Univerzitetski i kosmopolitski grad danas je važan centar trgovine, umetnosti, muzike, zabave… i naravno – fudbala.

Hoteli i atrakcije

Za sve koji žele luksuz i potpuni komfor, u Mančesteru se preporučuju hoteli The Lowry, Radisson Blu, Gotham, zatim hoteli Midland, Roomzzz, Marriott… Tu su, uz ostale, i nekoliko odličnih hotela sa tri zvezdice lanaca Holiday Inn i Premier Inn.

Mančester je imao burnu istoriju – grada začetnika i svetskog centra industrijske revolucije, sa naglim usponom od XVI veka i potpunim kolapsom sredinom XX veka, posle čega je usledila originalna obnova.

Zato je dobro posetiti nekoliko značajnih muzeja – Muzej Mančestera, Muzej nauke i industrije, Muzej nacionalnog fudbala… Granada televizijski i filmski studiji interesantni su za sve posetioce, a voleli fudbal ili ne, poseta stadionu Old Traford, koji se naziva i Teatar snova je nezaboravno iskustvo. Ovde je i Muzej Mančester Junajteda sa Salom trofeja.

Mančester (foto: Shutterstock); avio karte

U centru grada nalazi se stara rekonstruisana pešačka zona Albert trg, na kojem je izvanredna Gradska kuća u gotsko-viktorijanskom stilu, a nedaleko Galerija umetnosti i Centralna biblioteka. Ovde su i prijatne kafeterije, za uživanje i okrepljenje.

Ture brodom su u Mančesteru pravo zadovoljstvo i dobar način da se obiđe grad. Na nekadašnjim dokovima (Salford kejs) izgrađeni su ultramoderni umetnički, sportski i zabavni kompleksi.

U Mančesteru, gradu-simbolu tekstilne industrije, u šoping centrima i najrazličitijim prodavnicama nudi se garderoba za svačiji ukus i džep. Afleks je najpopularnija zatvorena tržnica, koja privlači hiljade posetilaca dnevno.

Najbolje vreme za posetu Mančesteru je leto, kada se prosečne temperature kreću oko 20°C. Zime nisu preterano hladne, temperature su obično nekoliko stepeni iznad nule, bez snega, ali je dobro znati da je vreme u Mančesteru u toku cele godine kišovito, sa blagim padavinama i velikom vlažnošću vazduha.

Avio karte Beograd – Mančester

Iz Beograda za Mančester najpovoljnije se putuje sa avio-kompanijama Swiss, Turkish Airlines i Lufthansa, preko Ciriha, Istanbula, odnosno Minhena ili Frankfurta. Cena povratne karte je od 260 EUR.

Putovanje do Mančestera, sa presedanjem, traje najmanje četiri i po sata. Međunarodni aerodrom Mančester nalazi se 14 kilometara južno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je -1 sat, tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Mančester (foto: Shutterstock); avio karte Mančester

Uređuje: Katarina Vidaković