Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Posmatrajte zvezde
Posmatrajte zvezde

Posmatrajte zvezde

Fenomen nazvan super mesec još jednom će nas za koji dan podsetiti da su, iako o tome obično ne razmišljamo, zvezde svake noći na nebu iznad Beograda.

Zaista, kada ste poslednji put posmatrali zvezde?

Znate li da je posmatranje zvezdanog neba hobi veoma raširen u svetu?

Interesovanje za događaje drugačije od svakodnevnih problema može da bude lekovito, posebno ako su u pitanju čudesne pojave univerzuma, pa predlažemo da se, za lepši dan u Beogradu, ponekad oprobate u unapred planiranom posmatranju zvezda.

Verovali ili ne, vedre i hladne zimske noći na našim prostorima su pravo vreme za to. Razlog je suv vazduh – gotovo uvek prisutna isparenja tokom ostatka godine manje ili više zamagljuju vidljivost.

Evo nekoliko saveta koje daju astronomi.

Najbolje je, to sigurno znate, da se udaljite od grada i njegovih izvora svetlosti i zagađenja, i dođete na mesto na kojem vidite veliki komad neba.

Za snalaženje u mraku verovatno ćete koristiti sijalicu, farove automobila, baterijsku lampu, svetlo sa ekrana mobilnog telefona… Savet je da se umesto plavog ili belog koristi crveno svetlo, pošto najmanje ometa adaptaciju oka na tamu. Napravićete ga sami jednostavno – stavite crveni celofan preko izvora svetlosti.

Čak i ako vam je jasno da će vaš hobi biti posmatranje zvezda, ne kupujte odmah teleskop. Ova sprava, koja se može naći u različitim varijantama u prodavnicama, može vam pomoći da vidite više, ali vam neće otkriti šta je to što vidite.

Neophodno je da prvo naučite ponešto o nebeskim telima, saznate kako da uočite i identifikujete ključne zvezde, sazvežđa i planete, Mlečni put… Eto, kišoviti vikendi su idealni za učenje. Tek nakon toga razmišljajte o teleskopu, a u međuvremenu – može da posluži i najjeftiniji dvogled.

Dobro se pripremite. Pasionirani poklonici posmatranja zvezdanog neba predlažu štampanje karti neba na papiru i čitanje klasične literature. Instant varijanta su besplatne aplikacije na mobilnim telefonima. Šta god da koristite, važna je želja da što više naučite.

Za posmatranje birajte noći kada je Mesec manje osvetljen. U fazama polumeseca uslovi su bolji, a najbolji su ako uopšte nije prisutan na nebu.

Ukoliko, međutim, želite da posmatrate Mesec, kratere i čudne oblike na površini, pratite jedan dan za drugim njegov postepeni rast ili smanjivanje, i uvek ćete otkriti nešto novo u zavisnosti od položaja i veličine senke. Mesec možete posmatrati i u danima kad niste u prilici da odete negde izvan grada i vidite udaljena nebeska tela.

Obavezno odvojite vreme za posmatranje zvezdanog neba golim okom, bez dodatnog razmišljanja, na način kako su ga videli naši davni preci. Možda i vi ugledate škorpiju, strelca, raka…

Zvezde su na nebu, ali i astronauti…

Još jedna zanimljiva aktivnost u svetu ima brojne poklonike – ISS Sighting, odnosno posmatranje Međunarodne svemirske stanice na kojoj borave astronauti.

Na veb sajtu NASA mogu se videti datumi i vreme kada je stanica vidljiva na nebu iznad Beograda, postoje i aplikacije za mobilne telefone, a posada komunicira redovno putem Twitter naloga.

International Space Station (ISS) je treći najsjajniji objekat na nebu. Kretanje stanice podseća na let veoma brzog aviona i vidljiva je golim okom.

***

Za lepši dan (i lepšu noć) u Beogradu izaberite način na koji želite da posmatrate zvezde. Sami ili u društvu, uz pomoć savremenih tehnologija, posetom beogradskoj Astronomskoj opservatoriji… Ili opušteno u tami, dok vas mašta ne ponese negde daleko… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković