Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Sortirajte stare porodične fotografije
Porodične fotografije

Sortirajte stare porodične fotografije

Prolaze godine. U rukama su nam fotografije dragih ljudi, a u sećanjima anegdote, životne priče, detalji sreće i tuge, mudre reči…

Koliko će toga ostati iza nas? Predlažemo danas da neke dane u Beogradu, koji nisu pogodni za šetnju gradom, posvetite čuvanju i beleženju uspomena.

Prikupite fotografije

Za početak, fotografije… Potrudite se da pronađete i one najstarije. Raspitajte se kod srodnika – ukoliko ih oni poseduju, a vi ne, pozajmite ih i napravite kopiju.

Fotografije ćete čuvati u albumima, ako one već nisu tamo. Ukoliko jesu, dobro analizirajte – da li su poređane nasumice, hronološki, ili tematski, vezano za posebne događaje. Predlažemo da se jedne do drugih nađu one snimljene u približno istim godinama, kako bi posmatrač mogao da prati odevne detalje, nakit, obuću, prevozna sredstva, atmosferu u kućama i na ulicama, običaje… jedne epohe.

Nemojte očekivati da ćete posao završiti brzo. Naprotiv. Sigurno će vas poneti sećanja i nećete ni primetiti koliko je vremena prošlo.

Odvojite fotografije u grupe, a zatim i one najdragocenije i najinteresantnije, koje će dobiti posebno mesto.

Porodične fotografije

Pažljivo postupajte sa veoma starim fotografijama. Stručnjaci za ovu oblast kažu da fotografija vremenom bledi ili žuti zbog dejstva zagađenog vazduha, ostataka hemikalija i visoke vlažnosti, ali, pre svega, zbog lošeg rukovanja.

Poznato je da je ne treba držati za jedan ugao i dodirivati prstima, a za one najvrednije, kao i za materijal na filmu, preporučuju se bele pamučne rukavice.

Skenirajte ili fotografišite odabrane

Odaberite fotografije koje su stare, retke, ili iz drugog razloga imaju za vas poseban značaj i skenirajte ih, kako bi bile zauvek sačuvane u digitalnom obliku.

Ako nemate mogućnosti da skenirate lično, svaki foto-studio nudi ovu uslugu. Neka rezolucija bude visoka (na primer 600 dpi) – da kasnije možete da napravite format veći od originala. Odlična varijanta za retke fotografije je snimanje profesionalnim foto aparatom. Foto-studiji imaju rasvetu i svu opremu neophodnu za taj posao.

Prave vrednosti digitalne kopije

Kad razmišljate o digitalnim kopijama na bilo koji način – budite realni. Dobro pogledajte fotografiju. Koristite i lupu. Nepostojeće detalje na njoj aparati ne mogu dodati.

Pravljenje digitalnih kolekcija ima za cilj da se fotografija sačuva onakva kakva je sada, pre daljeg propadanja, oštećenja, nestanka… da se lako podeli sa drugima, promeni njena veličina.

Porodične fotografije

Ukoliko, na primer, imate dovoljno znanja i kreativne energije – od starih fotografija možete na računaru napraviti prava umetnička dela. Ako su u vašem vlasništvu možete ih, ukoliko želite, i unovčiti, odnosno koristiti u komercijalne svrhe.

Ako ne vi, možda budući naraštaji… Od digitalne kopije napravite lep poklon članu porodice – staru fotografiju u luksuzno opremljenom ramu.

Ne propustite da na ispravan način organizujete svoju digitalnu arhivu – zabeležite vreme, mesto, imena osoba, druge važne informacije. Ako ne umete to da uradite na kompjuteru i dodate tagove fajlu, što je praktično ako fotografija ima više, napravite evidenciju na način na koji najbolje umete. Važno je da podaci budu sačuvani.

Neka najstariji govore

Obavestite starije članove familije čime se bavite i zamolite ih za pomoć. Kad odvojite fotografije o kojima želite da saznate više, posetite bake i deke, tetke, stričeve, komšije… pokažite im ih i zabeležite njihova kazivanja. Za što vernije zapise može da posluži i diktafon, ili čak video zapis – obe mogućnosti poseduju savremeni mobilni telefoni.

I na kraju, savet. Kad završite sa porodičnom istorijom, pređite na ličnu. Što su događaji bliži, sećanja su svežija, pa i ako vam se učini da „još nije vreme“, posvetite se fotografijama, napravite albume i kolekcije koje ćete sami ili u društvu, uvek sa velikim zadovoljstvom, prelistavati. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.