Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Naučite karling u Beogradu
Naučite karling u Beogradu

Naučite karling u Beogradu

U samom centru Beograda za nekoliko dana biće otvoren Beogradski karling šator – jedini zatvoreni karling teren na Balkanu.

Organizator, Nacionalni savez za karling Srbije, poziva zainteresovane svih uzrasta da se upoznaju sa olimpijskim sportom sa najvećim rastom popularnosti u svetu, što je za početak sasvim dovoljno da im se pridružimo.

Pre nego što budu objavljeni dnevni termini u šatoru na klizalištu Ajs park Stari DIF u Deligradskoj 27, da vidimo ukratko kako se igra karling i kako i koliko može da se iskoristi za lepši zimski dan u Beogradu.

„Dvoboj na ledu“, od Škotske do Kanade

Karling (curling) je stari evropski sport, pre bi se moglo reći igra, prisutna na slikama čuvenog flamanskog majstora Pitera Brojgela još sredinom 16. veka. Iz februara 1540. godine potiče prvi zapis o „dvoboju na ledu“, iz Škotske, u kojoj je karling danas nacionalni sport.

Važna činjenica koja karling uvek preporučuje, pa i za dan u Beogradu, je što je on, tradicionalno, bio i ostao lišen elitizma. U pitanju je, u svim krajevima sveta gde se igra, pravi „narodni sport“, sličan boćanju, a nepisano pravilo je da na kraju susreta pobednik pobeđenom plati turu pića.

Interesantno je da se to ponekad poštuje i na zvaničnim takmičenjima, pa su tako u C grupi Evropskog prvenstva u Ljubljani, početkom godine, reprezentativci Srbije – odveli hrvatski tim na piće.

Karling je jedan od prvih sportova u istoriji kojim su se bavile žene. Iz zemalja severne Evrope „dvoboj na ledu“ proširio se na čitav Stari i Novi kontinent, zatim i na Brazil, Japan, Kinu, Australiju, Koreju…

Olimpijski sport je od igara u Naganu, 1998. godine, svetska prvenstva u muškoj konkurenciji igraju se od 1959, a u ženskoj od 1979. godine. Muški i ženski timovi iz Kanade po broju osvojenih medalja dominiraju svetskom scenom.

Naučite karling u Beogradu

Kako i zašto se igra karling

Nećemo ulaziti u pravila. Recimo samo da se na ledu takmiče dve četvoročlane ekipe, čiji je cilj da uz pomoć „četki“ / „metli“ smeste po osam granitnih „kamenih kugli“ (stones), teških oko 20 kilograma, što bliže središtu „kuće“ (house), označene krugovima na ledenoj površini.

Karling mogu da igraju osobe oba pola, od dece uzrasta oko 12 godina do odraslih u poznim godinana, kao i osobe u kolicima.

Šta nudi karling sportistima i rekreativcima?

Najpe druženje i zabavu, a zatim i druge koristi.

Karling značajno troši kalorije, zbog kretanja na niskim temperaturama. Pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, kao i ostale aerobne fitnes aktivnosti. Jača mišiće, čak i one koji se retko koriste u drugim sportovima, pošto se odvija na ledu.

Brzina, spretnost, preciznost… veoma su važni u igri, kao i kombinatorika, zbog koje karling nazivaju „šah na ledu“. Poslednje je razlog što je sport atraktivan i za posmatrače.

Dakle, najpre posmatrajte i navijajte, a zatim i probajte karling. Na Starom DIF-u, u Beogradu, na jedinoj karling stazi u Srbiji, najavljeno je da će sezona trajati oko tri meseca, tako da će biti sasvim dovoljno vremena za izbor termina. Staza je otvorena svakog dana od 10.00 do 22.00, a termin od sat vremena košta 200 RSD (po osobi). Oprema je obezbeđena. Info: 065/3402-025.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković