Naslovna » BG svaštara » Književnost » Srđan V. Tešin – Kuvarove kletve i druge gadosti
Srđan V. Tešin - Kuvarove kletve i druge gadosti (Arhipelag)

Srđan V. Tešin – Kuvarove kletve i druge gadosti

Izdanje Arhipelaga, knjiga „Kuvarove kletve i druge gadosti“ najpoznatiji je roman Srđana V. Tešina, jednog od vodećih pisaca nove generacije u srpskoj književnosti.

Roman „Kuvarove kletve i druge gadosti“ snažna je i uzbudljiva priča o zločinu i strasti, ljubavi i kazni u svakodnevici i istoriji naših dana.

Smešten u stvarni i simbolički Mokrin na severu Banata, Tešinov roman postaje jedna od najupečatljivih metafora srpske književnosti o poslednje dve decenije našeg života.

Počinjući kao porodični roman, „Kuvarove kletve i druge gadosti“ vrlo brzo postaju nesvakidašnja kritika društva i savremene, istorijom opterećene egzistencije, ali i provokativno romaneskno istraživanje ljudske psihologije.

Glavni junak romana je Pavle, ratni fotograf koji je obišao gotovo sve ratove koje su obeležili moderno doba, od Iraka preko Bosne i Kosova do Avganistana, da bi se sa najsnažnijim izlivima strasti i zločina, ljubavi i mržnje, opsesivne potrebe za drugim i perverzije suočio usred svoje porodice, tamo odakle je krenuo u svoju avanturističku potragu za razumevanjem ljudskog zla.

Roman poseduje dinamiku i snagu najuzbudljivijeg trilera. Ovo je knjiga koja vas ne ostavlja na miru ni dok je čitate, ni kada je pročitate.

Autor je za ovo delo dobio stipendiju „Borislav Pekić“, a prevedeno je na slovenački i makedonski jezik. Po odlomcima iz ovog romana mađarski umetnik Geza Ric nacrtao je istoimeni strip. (danubeogradu.rs)

5 komentari

 1. TÒ»rough the 1600s in Engâ…¼and a bÑ–g É—ay was set apart as Mothering Day, a
  day of taking small muffÑ–ns andd trinkets to moms.

 2. We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful information to work
  on. You have performed an impressive activity and our entire
  group will probably be grateful to you.

 3. CÉ‘n you tell us more aÆ…out this? I’d care to find оut some additional information.

 4. I reаd this ρost fÕ½lly on the topic of thе resï½…mblance of most up-to-date and pгeceding teϲhnologies, it’s amazÑ–ng article.

 5. Grеat site you hÉ‘ve here.. It’s difficult to find high-quality writing like
  youгs nowadays. I truly apρreciate people like you! Take care!!