Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Godina petla je, proleće dolazi
Godina petla - kineska nova godina

Godina petla je, proleće dolazi

U subotu, 28. januara 2017, računajući vreme po kineskom lunarnom kalendaru, počinje godina petla.

Zabavimo se predviđanjima, a svi koji žele mogu da organizuju i lično obeležavanje ovog praznika, na način na koji to čine Kinezi.

Najpre nekoliko podsećanja. Godina koja počinje je, zbog trajanja i karaktera kalendara – 4714. po redu i, od 12 kineskih znakova zodijaka, pripada petlu. Pošto se osim životinje godini ciklično dodeljuje i elemenat (zlato, drvo, voda, vatra ili zemlja), pred nama je godina vatrenog ili plamenog petla. Kineska nova godina, ili Prolećni festival slavi se nekoliko dana. Ove godine, dve nedelje.

Među tradicionalnim novogodišnjim običajima su i predviđanja, pa da vidimo šta kaže Laura Lau, autor knjiga o kineskoj astrologiji i feng šui filozofiji.

Godine petla su, prema njenim rečima, prepune akcije i retko dosadne. Pošto zvezde donose dramatičnost, ali i produktivnost, potrebno je biti promišljen i dobro organizovan. Poruka glasi – nema odustajanja, pošto petao ne voli one koje odustaju od borbe. Nosite sat i budite tačni, što petao takođe ceni.

Godina petla neće na podjednak način uticati na osobe rođene u različitim znakovima, pa se ne mogu dati individualne prognoze. Globalno, pošto je prethodna godina majmuna takođe bila u elementu vatre, nema mnogo promene u intenzitetu – događaji će se odvijati najvećom mogućom brzinom.

Godina petla, doček i običaji

U svetskim metropolama koje imaju brojne kineske zajednice i kvartove Kineska nova godina se dočekuje veličanstvenim paradama sa desetinama hiljada učesnika. Na severnoj hemisferi posebno je svečano – pošto je novogodišnja dekoracija uklonjena, a raspoloženje ponovo postalo prosečno, zimsko, svaki povod da se unese više svetlosti i živosti je dobrodošao.

U Beogradu, još uvek, nije tako – Kinezi koji žive i rade u našem gradu za praznike su uglavnom otputovali u Kinu, ili će Godinu petla dočekati kod kuće, sa porodicom.

Iz kabineta gradonačelnika Siniše Malog stižu najave da će obeležavanje Kineske nove godine biti upriličeno u petak 3. februara na Savskoj promenadi. Predlažemo da svakako budete tamo a, ukoliko želite, posvetite i svoje vreme kod kuće ovom prazniku.

U Kini se poštuju posebni običaji. Na dan dočeka zajednička porodična večera je obavezna. Deci i starima se daruju novčanice u crvenim kovertima, za sreću i zdravlje. Posećuju se hramovi, porodice se sećaju predaka, organizuju se vatrometi. Od drugog dana odlazi se u posete familiji i čestita nova godina.

Prva tri dana ne čisti se kuća (u prethodnim danima je detaljno očišćena) i ne pere kosa, kako se ne bi „sprala sreća koju donosi nova godina“. Zabranjeno je traženje bilo čega na zajam, plakanje…

Hrane je dosta i svaka ima posebno značenje. Dekoracija kuće je sa što više crvenih detalja. Svi su u novoj odeći koja je kupljena pre praznika specijalno za tu priliku.

Običaj je da se članovima porodice na poklon kupi komad crvenog donjeg veša, kao i da se isti nosi tokom praznika. Crtaju se i boje u crveno, ove godine, petlovi, na zidove postavljaju ispisani stihovi koji donose sreću, prave najrazličitiji ukrasi…

Za kraj dvonedeljne proslave osvetljavaju se crveni lampioni, puštaju u nebo, niz reke, u jezera…

Izaberite ono što vam najviše ogovara, pripremite, na primer neko kinesko jelo, dekorišite prostor na jedno veče lampionima, crvenim papirnim i drugim detaljima koje ćete sami napraviti, pozovite prijatelje…

Ulazimo u godinu petla… Proleće dolazi… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković