Naslovna » Avio karte » Destinacije » Kairo – jedinstveno bogatstvo doživljaja
Kairo

Kairo – jedinstveno bogatstvo doživljaja

Višemilionska prestonica Egipta, Kairo, jedan je od najočiglednijih primera mešanja drevnog, orijentalnog i modernog, mesto u kojem su kroz vreme u specifičnim slojevima svoje običaje i kulturu dodavale civilizacije, vere, narodi…

Hoteli i atrakcije

U Kairu se može odsesti u vrhunskim, modernim i luksuznim hotelima Fairmont, InterContinental, Sofitel, Four Seasons, Kempinski… Popularni hoteli srednje klase u centru grada su Talisman, Concorde, Victoria, Windsor, Golden Hotel…

Tri zone su u Kairu posebno atraktivne i poseta njima se podrazumeva. Prva je, naravno, Giza, sa piramidama starim četiri i po hiljade godina. Pored Sfinge i tri piramide iz ovog kompleksa, u okolini Kaira se mogu posetiti i Stepenasta piramida u nekropoli Sakara, nekropola Dahšur, faraonska prestonica Memfis…

Obavezno treba otići i u Egipatski muzej antikviteta, koji čuva veliki broj objekata sa ovih i drugih lokaliteta.

Kairo

Druga zona je Stari grad sa uskim ulicama i interesantnim zdanjima – ovo je koptski, hrišćanski Kairo, u kojem su Koptski muzej i Crkva presvete Bogorodice (Viseća crkva) iz IX veka. Tu su i sakralni objekti drugih veroispovesti – sinagoga Ben Ezra i džamija Amr Ibn al Aas iz 642. godine, najstarija u Africi.

U trećoj zoni, islamskom Kairu, ulice su takođe poput lavirinta, ali sa znatno većom gužvom. Kan el Kalili bazar ovde je vekovima, a Salah el Din citadela iz XII veka jedno je od najpopularnijih mesta u Kairu, sa muzejima i kafeima.

Muzej islamske umetnosti svakako je najznačajniji. Alabasterska džamija (džamija Mumameda Alija), Ibn Tulunova džamija iz IX veka, džamija i medresa Sultana Hasana… najbolji su primerci atrakcija „grada sa hiljadu minareta“, kako se Kairo često naziva. U produžetku islamskog Kaira nalazi se prostrani zeleni Al Azhar park.

Najbolji način da se upozna moderni Kairo je poseta ostrvu Zamalek (Gezira) na reci Nil. Prostorom koji su za sebe projektovali u XIX veku britanski doseljenici danas, pored građevina u viktorijanskom stilu, dominiraju trendi butici, kafei, sadržaji za odmor, dnevnu i noćnu zabavu, izvanredni restorani… Na ostrvu je i kairska Opera.

Kairo je najbolje posetiti u proleće ili jesen – temperature su prijatne, oko 25°C, a broj turista je nešto manji. Zima sa sličnim temperaturama i svežim noćima je vrh sezone, a leta, kada se živa u termometru uobičajeno penje iznad 35°C nisu prijatna.

Kairo

Avio-karte Kairo

Iz Beograda za Kairo let sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd ima avio-kompanija Aegean Airlines, sa presedanjem u Atini, Alitalia sa presedanjem u Rimu i druge kompanije. Cena povratne karte je od 250 €.

Putovanje do Kaira traje najmanje četiri i po sata.

Međunarodni aerodrom Kairo nalazi se 18 kilometara severoistočno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat u zimskom periodu, a u toku letnjeg računanja vremena vreme na časovnicima je isto. (danubeogradu.rs)

Kairo Kairo