Naslovna » Turizam » Ukusi Beograda » Kako prepoznati kvalitetan šardone
Kako prepoznati kvalitetan šardone

Kako prepoznati kvalitetan šardone

Šardone je sorta vinove loze koja se bukvalno može naći na svim vinskim meridijanima.

Prilagodljiv na različite klimatske uslove i ne preterano zahtevan u vinogradu i podrumu, šardone je uspeo da zavlada svetskom vinskom scenom. Iako se danas vraća trend vina od autohtonih sorti, nema sumnje da će šardone izdržati sve trendove i ostati sorta koju vinska publika najčešće bira u vinotekama i restoranima.

A u tom izobilju šardonea, kako odabrati najbolji? Kako da prepoznamo kvalitetan šardone?Alkohol može biti štetan po zdravlje!

Dajemo vam nekoliko smernica šta treba da cenite kod šardonea…

Za šardone je bitna svežina…

Svakako, dosta aroma zrelog voća u rasponu od žute jabuke, breskve, žute kruške, dinje do tropskog voća. Dodatni plus je ukoliko su te arome upotpunjene svežinom citrusnih nota u završnici. Osećaj težine koji vino ostavlja u ustima (takozvano „telo“) treba da bude u rasponu od srednjeg ka punom, a vino sporo pokretljivo u čaši (uljane strukture), bez rezidualnog šećera. Ako pričamo o premijum kategoriji šardonea, onda imamo i note vanile i tosta koje potiču od fermentacije i odležavanja u hrastovim sudovima, što doprinosi kompleksnosti vina.

Kod šardonea nije presudan raspon aroma, već koliko dobro su one međusobno integrisane. Nijedna od njegovih odlika na treba da prevagne, već da vino deluje skladno. A naročito je bitna svežina i da vino sačuva osvežavajuće kiseline.

Konačno, za kvalitet šardonea je podjednako bitna dužina, odnosno trajanje impresije koja ostaje pošto progutamo gutljaj vina.

Dok sa prijateljima budete uživali uz čašu šardonea naredni put, setite se ovih smernica pa pokušajte da procenite kvalitet vina koje pijete.Ocenjivanje vina može biti zabavno. (danubeogradu.rs)

Uređuje: DuB volonteri