Naslovna » Avio karte » Destinacije » Krakov – po ocenama mnogih, najlepši u Poljskoj
Krakov (foto: Shutterstock)

Krakov – po ocenama mnogih, najlepši u Poljskoj

Krakov je drugi po veličini grad u Poljskoj, na jugu zemlje, na reci Visli. Krakov je stari grad osnovan u sedmom veku.

Prestonica je više kraljevstava na prostorima srednje Evrope, centar kulture, umetnosti i obrazovanja tokom čitave svoje istorije.

Hoteli i atrakcije

Krakov ima više od dve stotine hotela, od najluksuznijih, otmenih, kakvi su Copernicus, Radisson Blu, Sheraton, Bonerowski Palace… do povoljnijih hotela srednje klase Topolowa Residence, Aparthotel Leone, Columbus, Wyspianski, Wawel…

Nema dileme odakle treba početi obilazak grada. Centar starog Krakova, srednjovekovni trg Rinek, nekada najveća tržnica u Evropi, i danas je najposećenije mesto.

Restorani, kafeterije, prodavnice svih vrsta, izvanredna arhitektura i stotine golubova koje hrane u svako doba dana stanovnici Krakova i turisti dočaraće odmah život grada. Na trgu je neobična i lepa Crkva Device Marije iz XIII veka, poznata po asimetričnim zvonicima i bogatoj unutrašnjoj dekoraciji, koju svakako treba posetiti. Šetnja okolnim ulicama starog grada formiranog u XIV veku takođe je posebno iskustvo.

Sledi poseta brdu Vavel i impozantnim znamenitostima sa liste svetskog istorijskog i kulturnog nasleđa – Katedrala i Kraljevski dvorac iz XI veka, građeni i dograđivani u gotskom, renesansnom i baroknom maniru mesto su gde se mogu videti odaje, oružarnice, trezori, umetničke kolekcije, kapele i grobnice gotovo svih poljskih kraljeva…

Krakov (foto: Shutterstock)

Sigismundov toranj nudi i pogled na grad i okolinu.

Jevrejska četvrt Kazimierž, Muzej Šindlerove fabrike, Brežuljak Tadeuša Košćuška, Hala za odeću iz XIV veka, sedam stotina godina star rudnik soli Vielička sa podzemnom koncertnom dvoranom, kapelom i jezerom, četrdesetak muzeja, četrnaest univerziteta i više od 150 crkava… samo su deo bogate ponude Krakova.

Grad ima negovane parkove, šume, ogranke Karpata u susedstvu, Vislu… što redovno doprinosi zaključku da je vreme planirano za turističku posetu bilo prekratko.

Najbolje je boraviti u Krakovu u kasno proleće, leto i ranu jesen, kada su dnevne temperature između 20 i 24° C. Zimske temperature su oko nule, ali je Krakov toliko lep pod snegom da kombinaciju niskih cena i šetnji idiličnim parkovima i kvartovima treba takođe uzeti u razmatranje.

Avio karte Krakov

Iz Beograda za Krakov letove imaju avio-kompanije LOT Polish Airlines i Austrian Airlines, sa presedanjem u Varšavi, odnosno Beču. Cena povratne karte kreće se od 180 €.

Putovanje između Beograda i Krakova traje najmanje tri sata i dvadeset minuta. Međunarodni aerodrom „Jovan Pavle Drugi“ nalazi se 11 kilometara zapadno od centra grada. Krakov i Beograd su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Krakov (foto: Shutterstock) Krakov (foto: Shutterstock) Krakov (foto: Shutterstock)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.