Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Unesite svetlost u svoj dom
Unesite svetlost u svoj dom

Unesite svetlost u svoj dom

Prirodna svetlost vam sigurno nedostaje. Možda vi to ne osećete, ali, stručnjaci tvrde, organizam registruje zimske uslove manjka sunca i reaguje onako kako ponekad ne želimo.

Zato, predlog za ovaj januar, za lepši dan u Beogradu glasi – unesite svetlost, ponekim trikom, i dopustite da vaš porodični i radni prostor zasijaju čekajući proleće i sunčane dane.

Evo saveta.

Neka se svetlost širi, odbija, umnožava…

Površine koje reflektuju svetlost imaće najbolji efekat – pre svega, ogledala. Ukoliko imate mogućnosti, postavite veliko ogledalo na zid nasuprot najvećem prozoru i dupliraćete količinu dnevnog svetla. Ili postavite nekoliko manjih, tako da osvetle najtamnije uglove prostorija.

I drugi predmeti mogu da pomognu – od komada nameštaja sa sjajnom doradom po ivicama, do poslužavnika, na primer, koji reflektuje svetlost i koji se iz tih razloga može koristiti kao deo stalnog dekora. Postavite ogledalo na površinu klub stola ili manjih set stočića i dobićete interesantan detalj sa sličnim efektom.

Zidovi treba da budu neutralnih svetlih boja i, što je interesantno, mat, pošto tako ravnomerno odbijaju svetlost. Ako želite da budu tamniji, neka plafon bude u svetlijoj nijansi.

Napravite novi raspored u sobi. Police sa knjigama, umetničke slike, posteri, tamniji komadi nameštaja… trebalo bi da se nalaze bočno od prozora. Tamne boje upijaju svetlost, a svetle je odbijaju, pa uvek možete da razmislite koji to komad može da se ukloni i ustupi nesto svetlijem – od prostirki na podu, jastučića i prekrivača, do detalja koji su samo ukras.

Uklonite zavese, bar u onom delu dana kad ima dnevne svetlosti. Savremena rešenja za zastore kojih ima i na našem tržištu omogućavaju privatnost uz istovremenu transparentnost.

Unesite svetlost u svoj dom

Postavite na dobra mesta dodatne izvore svetlosti. Podne lampe u uglovima, sa otvorima usmerenim na gore, najbolje su rešenje, kažu stručnjaci za enterijer. Ne oklevajte da ih ujključite i ranije nego što ste navikli, čim vam se učini da prostor nije dovoljno svetao.

Redovno perite prozore. Smoga i prašine u vazduhu ima toliko da se promena uoči odmah.

Ukoliko imate kuću i možete da orežete ili uklonite rastinje koje zaklanja prozore, logično je da to uradite. U skandinavskim zemljama poznat je savet da ne treba saditi drveće pored kuće sa južne strane – leti će sunce biti suviše visoko da bi zelenilo pravilo potrebnu senku, a u mesecima kad je potrebno koristiti sunčevu toplotu i svetlost lišće će to sprečavati.

Pratite, dakle, kako se dnevna svetlost kreće kroz prostor, u koje doba dana je najintenzivnija i kada vam je najviše potrebna. Jednostavno – uklonite joj sve prepreke, prenosite je i umnožavajte, onoliko koliko možete. (danubeogradu.rs)