Naslovna » BG špijun » Destinacije » Drezden – zeleni grad na Elbi
Drezden – zeleni grad na Elbi

Drezden – zeleni grad na Elbi

Da nije potpuno uništen na kraju Drugog svetskog rata, Drezden bi bio jedan od najlepših gradova Evrope.

Ovako je bilo potrebno vreme da Nemačka, tek posle ujedinjenja, dobije priliku da obnovi grad umetnosti i kulture na granici sa Češkom, nazvan Firenca na Elbi.

Drezden je poznat po bogatom baroknom arhitektonskom i drugom nasleđu, šumama i vrtovima, popločanim trgovima, porcelanu…

Hoteli i atrakcije

U Drezdenu se može odsesti u luksuznim hotelima Swissotel, Kempinski, Bulow Palais, Hilton, Steigenberger… ili u skromnijim Holiday Inn, InterCity, L Hotel… nekom od hotel iz lanca Ibis. Svi navedeni nalaze se u strogom centru grada.

Stari grad iz XVIII veka, u velikoj meri rekonstruisan, mesto je odakle se započinje obilazak Drezdena. Cvinger palata, kraljevski dvorac Rezidencšlos iz XIII veka, Galerija starih majstora sa delima Rafaela, Rubensa, Botičelija… Zemper opera, muzej Grines Gevelbe, crkva Frauenkirhe, Bruel terasa… samo su deo barokne ponude sa raskošnim eksterijerima, enterijerima, kolekcijama.

Drezden – zeleni grad na Elbi

Novi Drezden, na drugoj obali reke, i nije tako nov. Iako dominira arhitektura sovjetskog stila, ulice su lepe, a neke imaju i specifičan retro šarm. Veliki trg Albertplac sa fontanama, spomenik Fridrihu Avgustu Prvom i neki od originalnih primeraka ultra-modernih objekata, nalaze se ovde.

Za tradicionalno nemačko uživanje Drezden nudi na stotine pivnica i restorana sa dugom istorijom. Šoping se preporučuje u Praškoj ulici i kvartu oko Kraljevske ulice, a opuštanje na palubi pravog parobroda, sa pogledom na panoramu grada.

Interesantno je obići Drezden i trabantom, brend automobilom nekadašnje Istočne Nemačke.

Dvorci u okolini, Transparentna fabrika u kojoj se sklapaju Folksvagen vozila, veliki gradski park, na desetine muzeja i galerija… upotpunjuju turistički obilazak Drezdena.

Zbog velikog broja znamenitosti i mesta u koje obavezno treba bar zaviriti, preporučuje se kupovina Drezden kartice, koja garantuje povlastice i besplatne posete.

Najbolje vreme za boravak su meseci od maja do oktobra, kada su temperature između 25 i 29°C, mada se zbog cena termin posete može pomeriti na sam početak ili kraj perioda. Zime su hladne, sa prosečnim temperaturama oko nule.

Drezden – zeleni grad na Elbi

Avio-karte Beograd – Drezden

Iz Beograda za Drezden let imaju avio-kompanije Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, sa presedanjem u Diseldorfu, i Swiss sa presedanjem u Cirihu i Lufthansa sa presedanjem u Minhenu ili Frankfurtu, što su najpovoljnije opcije. Cena povratne karte je od 200 €.

Putovanje do Drezdena traje najmanje četiri sata. Međunarodni aerodrom Drezden nalazi se 9 kilometara severno od centra grada.

Beograd i Drezden su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Drezden – zeleni grad na Elbi Drezden – zeleni grad na Elbi Drezden – zeleni grad na Elbi Drezden – zeleni grad na Elbi

Uređuje: Katarina Vidaković