Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Zdravo i jeftino, na beogradskim pijacama

Zdravo i jeftino, na beogradskim pijacama

Unesite ovog proleća nove navike u ishranu – moguće je spojiti zdravo i jeftino u sezoni koja je pred nama, posetom beogradskim pijacama.

Iz nedelje u nedelju dajemo vam ideje kako da prosečan dan u Beogradu, koji ne obećava mnogo, učinite lepšim. Bavili smo se, tako, iskustvima stanovnika manjih i većih gradova sa različitih strana sveta, koja bi mogla da se primene kod nas.

Ovoga puta, činimo suprotno. Poklanjamo pažnju globalnom pokretu „Love your local market“, u koji su od nedavno uključene i beogradske pijace, i pozdravljamo ideju.

Planirajte, dakle, vreme odlaska na pijacu, neka kupovina na beogradskim pijačnim tezgama postane vaša, višestruko korisna, navika.

Zdravo, baš na lokalnoj pijaci

Čarobna reč „organsko“ preplavila je svet, a sa njom i sumnja da su ostali prehrambeni proizvodi manje vredni. Voće je verovatno prskano, povrće prepuno „hemije“, meso – hormona…

Ne mora da bude tako, bar ne na vašoj lokalnoj pijaci. Ukoliko budete dolazili često i obratili pažnju na prodavce, moći ćete da razlikujete nakupce i preprodavce od proizvođača.

Vremenom ćete neke od njih i lično upoznati. Ostvarite obostrano koristan odnos poverenja. Tako ćete biti u prilici da se dogovorite da vam proizvođač ponekad donese nešto specijalno za vas, a vi ćete postati njegov stalni kupac.

Oprobajte se ovog proleća u kupovini domaćih svežih sezonskih proizvoda, a zatim i u njihovom pripremanju. Evo nekoliko saveta.

Pre odlaska na pijacu, isplanirajte od čega ćete napraviti obrok koji ćete poneti na posao, a deca u školu. Za zdravu i jeftinu prolećnu ishranu ne zaboravite uvođenje ove navike. Čak i ako izaberete isključivo skuplje organske namirnice, uštedećete ako sami pripremite hranu.

Uđite u kuhinju svakog dana i provedite neko vreme u spremanju sezonskih salata. Uz male kuhinjske aparate sve je još brže i jednostavnije.

Poznato je da ne treba zanemariti nešto jeftinije „ružne“ plodove. Vremenom ćete naučiti kako da prepoznate koji od njih zaista vrede i uživaćete da ih pronađete.

Uzmite, jednostavno, sve od povrća što ste u većim količinama, a po povoljnijim cenama, kupili na pijaci, operite ga, isecite na komade željene veličine i ispecite u rerni. Tokom nekoliko sledećih dana uz dodatke ćete moći da ga pojedete za obrok, kao dodatak na sendviču, u salati… Namirnice kupljene na ovaj način možete, naravno i da zaledite.

Iskusni posetioci pijaca imaju i jedan interesantan savet – ne idite na pijacu gladni. Ako ste siti, veća je verovatnoća da novac potrošite na zdravo lisnato i drugo povrće. U suprotnom, poželećete brzu, slatku ili masnu hranu, i bićete manje motivisani da birate nešto što tek treba da pripremite, kako biste zadovoljili glad.

***

Na kraju, još jednom o poseti beogradskim pijacama. Mnogo toga novog planira se na njima.

Kampanja „Ja volim moju pijacu“ je počela. Tokom nje, „Beogradske pijace”, između ostalog, poklanjaju kupcima cegere sa natpisom „Ja volim moju pijacu“, koje ste možda već videli. Na potezu su građani.

Pokret „Love your local market“ nastao je u Velikoj Britaniji pre jednog veka i odatle se proširio svetom. Ideja očuvanja pijaca, kao autentičnih prostora komunikacije stanovnika, i kulture života grada, ima poseban smisao i veliki broj sledbenika.

Postojanje i opstanak pijaca, dakle, dugujemo sebi, ali i Beogradu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković