Naslovna » Turizam » Ukusi Beograda » Desert i vino: Savršeni pratilac za vaš tiramisu
Desert i vino: Savršeni pratilac za vaš tiramisu

Desert i vino: Savršeni pratilac za vaš tiramisu

Ne postoji lepši izazov od pronalaženja savršenog pratioca za vaš desert. Izborom odgovarajućeg vina možete oživeti poslasticu, pojačati njen ukus, poboljšati teksturu i stvoriti sasvim nov doživljaj u ustima.

Opšte pravilo je da postoje tri kriterijuma koja treba da uzmete u obzir kad uparujete vino i desert.

Prvo, kiseline u vinu će se uvek lepo uklopiti sa desertima koji sadrže voće. Druga stvar je intenzitet vina, pošto vino treba da se uklopi sa intenzitetom ukusa deserta.

Vino slatko kao desert

Podjednako važna je poslednja stavka: vino bi trebalo da bude slatko koliko i desert i da ga ne pokrije. Ključ je u balansu, toj tački u kojoj se oslobađaju maksimalni potencijali i vina i deserta.

Ako pričamo o desertima kao što je tiramisu, onda bi njegov idealan pratilac bilo neko odležalo desertno vino sa orašastim aromatskim profilom koji bi se lepo uklopio sa ukusom kafe u tiramisuu.

To bi recimo moglo biti italijansko vino Vin Santo koje poseduje karakterističan ukus lešnika i suvog grožđa što bi bilo izvanredna kombinacija sa ovim desertom.

Takođe bi se lepo uklopilo sa slatkim, kompleksnim, fortifikovanim vinima kao što je Cream Sherry i Ruby Porto (koja poseduju orašaste note i note bobičastog voća koje bismo uklopili uz note kafe).

Neka druga slatka vina koja se dobro uparuju sa tiramisuom su tokaj iz Mađarske, sotern iz Bordoa i muskatna vina (na primer, slatka domaća tamjanika). (danubeogradu.rs; Tomislav Ivanović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.