Naslovna » Avio karte » Destinacije » Krf – ostrvo simbol prijateljstva
Destinacije - avio karte Beograd - Krf (foto: Shutterstock)

Krf – ostrvo simbol prijateljstva

Krf je najzapadnije grčko ostrvo, u Jonskom moru, nedaleko od granica Albanije i Italije.

Junaci starogrčkih mitova, vizantijski vladari, venecijanski osvajači, kolonijalni gospodari… i jednostavni i gostoljubivi grčki seljaci i ribari u glavnim su ulogama u istoriji danas uglavnom turističkog ostrva, sa izuzetnom atmosferom i lepotom.

Ostrvo Krf je i mesto sećanja na 150 hiljada srpskih vojnika, koji su se u toku Prvog svetskog rata posle povlačenja ovde iskrcali.

Destinacije - avio karte Beograd - Krf (foto: Shutterstock)

Hoteli i atrakcije

U samom gradu Krfu može se odsesti u luksuznim hotelima Corfu Palace, Kontokali Bay Resort, Aquis Mon Repos… ili skromnijim Bella Venezia, Koulouris, Arcadion, Konstantinoupolis, Alkyon… Nešto dalje, u malim mestima na ostrvu, u turističkim kompleksima, nalazi se više stotina smeštajnih objekata svih kategorija.

Poseta gradu Krfu počinje obilaskom značajnih ostataka iz prošlosti – na najisturenijem delu uz more nalaze se tvrđave u kojima je živeo i iz kojih se branio grad. Stara tvrđava, sa pokretnim mostom na ulazu, je mesto sa kojeg se pruža lep pogled.

Destinacije - avio karte Beograd - Krf (foto: Shutterstock)

Potiče iz X veka, u njoj se nalazi anglikanska crkva Svetog Đorđa, Muzička akademija i prostori za koncerte i festivale. Na ovom mestu je u toku Prvog svetskog rata bilo prihvatilište za srpsku decu. Novija tvrđava iz XVI veka sa očuvanim venecijanskim kapijama nalazi se pored stare luke i takođe je popularni prostor za kulturna dešavanja.

Crkva zaštitnika Krfa, Svetog Spiridona Čudotvorca, u kojoj su mošti svetitelja, nalazi se u centru grada. Tu je i Srpska kuća koja čuva sećanja na boravak srpske vojske, prijateljstvo dva naroda i posvećenu brigu grčkih domaćina. Trg Espianada sa kompleksom zgrada Liston mesto je za šetnju i grčke specijalitete u svako doba dana i večeri. Interesantni mali muzeji, galerije i palate još jedno su obeležje grada Krfa.

Na Krfu je u ponudi veliki broj tura brodovima, sa pristajanjem i obilaskom najinteresantnijih mesta – ostataka iz davne prošlosti, manastira, akva parka, prelepih plaža… Malo ostrvo Vido na oko kilometar od grada i vode Jonskog mora mesto su gde počiva oko deset hiljada srpskih vojnika – Mauzolej i spomen kosturnicu na Vidu svakako treba posetiti.

Destinacije - avio karte Beograd - Krf (foto: Shutterstock)

Najbolje vreme za obilazak Krfa su prolećni i jesenji meseci, sa dnevnim temperaturama između 20 i 25°C. Leti su temperature desetak stepeni više, pa se vreme uglavnom provodi na plažama, a svi koji vole miran ambijent tipičnog grčkog ostrva mogli bi da ga posete i u toku zime, pošto se temperature obično kreću oko i iznad 10°C.

Destinacije - avio karte Beograd - Krf (foto: Shutterstock)

Avio karte Krf

Iz Beograda za Krf redovno se putuje sa avio-kompanijom Aegean Airlines, sa presedanjem u Atini.

Cena povratne karte je od 160 €. U toku letnje turističke sezone svakako treba proveriti i čarter letove.

Putovanje od Beograda do Krfa sa presedanjem traje najmanje tri sata i četrdeset pet minuta. Međunarodni aerodrom Krf nalazi se tri kilometra jugozapadno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat tokom čitave godine. (danubeogradu.rs; sve fotografije: Shutterstock)

Destinacije - avio karte Beograd - Krf (foto: Shutterstock)